‘Weak and Wobbly’ zo noemen critici de verkiezingscampagne van Premier Theresa May in Engeland. En het resultaat liegt er niet om. Het lukte De conservatieve partij van May lukt niet een meerderheid te halen. Het Britse Parlement telt 650 zetels, May’s Conservatieve Party heeft er maar 318. Geen meerderheid dus.

Midden April maakte premier Theresa May nog een sprong naar voren. Een verse verkiezingsuitslag zou haar steun voor een harde Brexit moeten gaan vergroten en haar achterban en mandaat zou gaan groeien. Dat was de prognose, maar ze haalde geen meerderheid aan zetels, al was de opkomst historisch hoog met 68,7%.

Gedoogsteun Ierse DUP

Labour’s Jeremy Corbyn kreeg veel meer stemmen dan verwacht. Hij kan nu op 261 van de zetels rekenen, wat echter niet genoeg is om te regeren. Maar May kan dat ook niet alleen. Daarom zoekt ze steun bij de Noord Ierse conservatieve partij DUP de Democratic Unionist Party. Zij hebben 10 zetels en zullen naar alle waarschijnlijkheid gedoogsteun gaan geven aan de conservatieven van May zodat ze op voldoende zetels komt. De premier op wil door met haar werk aan de harde Brexit. Ze blijft dus in 10 Downing Street: ‘Lets get to work’ zegt ze in haar korte commentaar vandaag.

Corbyn haalt bakzeil

Intussen wil Labourleider Jeremy Corbyn dat de premier nu toch echt opkrast. Een linkse minderheidsregering moet lukken volgens hem. May zou alle geloofwaardigheid hebben verloren. Hij haalt echter vandaag bakzijl, want premier May blijft zitten waar ze zit met steun van de Noord Ieren.

Grote verschuivingen dus in de Engelse politiek. Maar hoe moet dat nou verder met de Brexit nu het parlement verdeelder is dan ooit? Esther de Lange, europarlementariër van het EVP, de Brusselse CDA, is bang dat door Britse machtsverschuivingen de Brexit nog langer gaat duren. De Haagse wethouder en oud EU-onderhandelaar Tom de Bruijn vreest vooral voor het gebrek aan politieke eenheid in het Britse parlement. Wat als de Brexit na anderhalf jaar beklonken is en het Lagerhuis alsnog niet toestemt?

Joshua Livestro is oprichter van de conservatieve site Jalta. Hij werkte voor de Conservatieve Partij en premier Theresa May. Hij kent haar goed en vindt de campagne van May rampzalig. Haar verlies is wat hem betreft hieraan te danken. Politiek commentator Dan Hodges van de Mail on Sunday werpt zijn licht op de komende Brexit onderhandelingen. Zal het nieuwe wankele evenwicht in het Britse parlement zijn schaduw gaan werpen op de Brexit onderhandelingen nu?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.