De straatlengte voorsprong die Theresa May had toen ze de vervroegde verkiezingen in Engeland aankondigde is grotendeels verdampt, maar haar conservatieve partij staat nog steeds voor op Labour. Toch zijn progressieve politici en stemmers er niet gerust op. Hoe kunnen ze voorkomen dat de conservatieven straks carte blanche hebben om er een harde Brexit door te drukken?

Om dat te voorkomen zoeken stemmers en politici van de progressieve partijen: Labour, de Liberaal Democraten en de Groenen, steun bij elkaar. Op 8 juni zijn de verkiezingen. Er zijn allerlei campagnes om tactisch stemmen te promoten. De boodschap: kies niet per se voor je favoriete kandidaat in jouw district, maar kies op de progressieve kandidaat die de grootste kans maakt om de conservatieve kandidaat te verslaan.

Op sommige plekken slaat de boodschap aan. Tientallen kandidaat-parlementsleden hebben zich teruggetrokken om een andere progressieve kandidaat meer kans te geven. En door heel het Verenigd Koninkrijk zijn lokale campagnegroepen die kiezers ervan proberen te overtuigen om tactisch te stemmen.

Het doel is: zoveel mogelijk progressieve kandidaten het parlement in helpen zodat ze een tegenwicht kunnen bieden bijvoorbeeld als de conservatieve partij een harde Brexit door wil voeren.

Districtenstelsel

Engeland heeft een districtenstelsel: dat betekent dat elk district een parlementslid afvaardigt. Dat systeem zorgt ervoor dat soms heel veel stemmen verloren gaan. Ukip had bijvoorbeeld bij de vorige verkiezingen bijna 4 miljoen stemmen, maar won daarmee maar 1 zetel. Omdat in al die andere districten een andere kandidaat meer stemmen had. Door dit systeem wordt het tactisch stemmen in de hand gewerkt.

Davy Jones was kandidaat voor de Groenen in het district Kemptown in de progressieve kustplaats Brighton. Het was een moeilijke beslissing voor hem, maar omdat hij koste wat het kost wil voorkomen dat de conservatieven vrij spel krijgen besloot hij zijn kadidaatstelling op te geven. 90% van de partijleden in zijn district steunden hem in deze beslissing.

De Sussex Progressives proberen nu in Brighton en omgeving zoveel mogelijk stemmers ervan te overtuigen tactisch te stemmen. Alastair Campbell, rechterhand van de voormalige premier Tony Blair, vindt deze verkiezingen de meest surreeele ooit. Volgens hem denkt iedereen dat de uitkomst al vast ligt: dat Theresa May gaat winnen. We spreken ook met Joe Twyman oprichter van peilingbureau YouGov over de kansen van de tactische stemmers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.