Paul Green's vader zou zich omdraaien in zijn graf. Paul overweegt deze verkiezing niet op Labour te stemmen maar op de Conservatieven, de partij die hij zijn leven lang vervloekt. Maar Paul wil uit de EU en dus staat hij voor een duivels dilemma.

Als je in de Midlands woont, net als Paul Green, dan stem je op arbeiderspartij Labour. Geen discussie. In het voormalige mijngebied in het noorden van Engeland verachten ze de rechtse Conservatieve partij. Maar toch twijfelt Paul deze keer: "Ik kan mezelf er eigenlijk niet toe brengen, het breekt mijn hart." In de jaren 80 sloot toenmalig premier Margaret Thatcher hier de mijnen. Het verval en de armoede die daardoor ontstond is nooit gestopt.

Europa doet niks

Paul Green voelt dat verval elke dag. Hij runt een buurtcentrum in een achterstandswijk in Knottingley. Met bokslessen en darttoernooien probeert hij er jongeren te vermaken die anders op straat rondhangen en in de problemen komen. Ouderen komen er omdat in de buurt verder toch niks te doen is.

Het buurtcentrum openhouden is voor Paul een dagelijks gevecht. Het gebouw begint uit elkaar te vallen en de overheid investeert niks. Brexit brengt verandering, tenminste dat hoopt Paul: "Ik zie zo'n verval in dit land en ik heb nog nooit gehoord dat Europa iets voor ons doet. Als ik nou zou horen dat de EU miljoenen investeert in Knottingley zou ik er heel anders instaan."

Paul Green is een echte Labour-man uit het Noord-Engelse Knottingley, maar door brexit is alles anders deze verkiezingen. Hij overweegt nu om Conservatief te stemmen omdat die partij vóór brexit is.

Conservatieven rukken op

Paul stemde tijdens het referendum in 2016 voor Brexit en is gefrustreerd dat het zo lang duurt om het door te voeren. Labour is neutraal als het om Brexit gaat. Paul overweegt daarom te breken met een jarenlange traditie en dit keer voor de partij van Boris Johnson te stemmen: "Ik denk dat zij de enigen zijn die ons uit Europa gaan halen."

Volgens politicoloog Victoria Honeyman heeft de zittende premier Boris Johnson verdwaalde kiezers als Paul hard nodig: "Boris Johnson moet voet aan de grond krijgen in Noord-Engeland om een meerderheid te halen. Een hele opgave, want de Midlands zijn van oudsher Labourgebied. In de peilingen zien we dat de Conservatieven oprukken, maar of mensen als Paul in het stemhokje ook echt die sprong durven maken? Ik moet het nog zien."

Paul Green laat het verval in de Midlands zien

'Dit parlement is een schande!'

Het is een duivels dilemma. Paul Green laat op zijn telefoon een filmpje zien van een politieke speech die hij geweldige vindt. "Ze negeren de stem van 17,4 miljoen mensen, dit parlement is een schande!", schalt de stem van Johnson uit zijn telefoon.

Voor Paul is deze politicus een echte leider: "Hij praat met passie, hij verdedigt onze stem, geweldig. Het is alleen zo ongelofelijk jammer dat dit uit de mond van een Conservatief komt."

Brexitchat

Dé uitdager van Boris Johnson in de Britse verkiezingen zegt niet wat hij van brexit vindt en sleept pijnlijke affaires achter zich aan. Maakt Labour kans om te winnen met Jeremy Corbyn als premierskandidaat? Vanessa Lamsvelt vertelt het in de brexitchat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.