Het zijn woelige tijden voor het Verenigd Koninkrijk. Na Brexit wordt het land nu opgeschrikt door bloedige terroristische aanvallen. Gisteravond was tijdens het benefietconcert in Manchester het pleidooi "love conquers hate," en leek Engeland zich voor even te herpakken. Maar met de verkiezingen voor de deur worden nu alle pijlen weer gericht op Theresa May, wie is zij en heeft zij het in haar mars de harmonie terug te brengen in het Verenigd Koninkrijk?

Komende donderdag gaan de Britten naar de stembus. De zittende premier Theresa May schreef de verkiezingen uit en hoopt daarmee meer draagvlak te krijgen voor haar Brexit-koers. De monsterzege die net nadat ze de verkiezingen had uitgeschreven voorspeld werd lijkt er niet te komen, maar de kans is groot dat May premier blijft. Wie is de vrouw die naar alle waarschijnlijkheid de Britten uit de EU gaat leiden? EenVandaag sprak met twee personen die May persoonlijk kennen.

Barones Anne Jenkin of Kennington is een van May’s kompanen binnen de Conservatieve Partij. Ze vonden elkaar in hun wens te zorgen voor meer vrouwen in het Britse parlement. In 2005 richtten May en Jenkin daarom samen Women2win op, een organisatie die vrouwen ondersteunt die zich kandidaat stellen voor het parlement.

Journalist Michael Crick kent Theresa May en haar man Philip van de universiteit van Oxford waar ze allemaal studeerden. Hij leidde May’s eerste debat bij de debatclub. Hij had in die tijd nooit verwacht dat Theresa May premier zou worden.

May werd premier nadat de Britten voor Brexit hadden gekozen. Voorafgaand aan het  Brexit-referendum vond ze zelf dat Groot-Brittannië beter af zou zijn binnen de EU. Maar na haar aantreden als premier was ze heel duidelijk: Brexit betekent Brexit. In de maanden daarna ondervond ze veel tegenstand in de manier waarop zij de scheiding met de EU wil aanvliegen. Daarom riep ze vervroegde verkiezingen uit, in de hoop dat ze straks met een breder mandaat de scheidingsonderhandelingen met de Europese Unie in kan gaan.

'Altijd al premiersambitie'

Premier worden, dat was iets dat Theresa May al als jong meisje wilde. Ze groeide op als domineesdochter in het dorpje Oxfordshire, en haar ambities waren hoog. Ze baalde ervan toen Margaret Thatcher de eerste vrouwelijke premier van Engeland werd, want dat wilde ze zelf zijn. De vergelijking met ‘iron lady’ Thatcher wordt nu vaak gemaakt om de harde koers die May vaart wanneer het om de Brexit gaat. In het sociaal verkeer lijkt zie iets minder zelfverzekerd. Ze draagt altijd opvallende schoenen om zo het ijs te breken in conversaties, ze zegt van zichzelf niet goed te zijn in small talk.

In het Brexitdebat tot nu toe heeft Theresa May een harde toon aangeslagen. Ze heeft aangegeven liever geen deal te sluiten dan een slechte deal, en van een zachte Brexit wil ze niks weten. Volgens sommigen kan dit ook strategie zijn om de hardline brexiteers binnenboord te houden en zal ze na de verkiezingen een softere strategie hanteren. Eerst moet ze de verkiezingen maar eens winnen.

In EenVandaag ook een gesprek met correspondent Lia van Bekhoven over de gevolgen van de aanslagen op de verkiezingscampagne van May. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.