Wat is er veel aan de hand bij de overzeese buren. De brand in de Londense woontoren smeult nog na, de kranten roepen openlijk op de dat de premier weg moet.

Maar er is meer. Vandaag begonnen de Brexit-onderhandelingen, gister was er een aanslag op moskeegangers in Londen.  Al die dingen samen merk je natuurlijk op social media. Die aanslag gisteren bij die moskee op Seven Sisters Road in London, daar zit de Finsbury Park Moskee.

Een man in een busje reed expres mensen aan die uit de moskee kwamen na het late gebed.

Op sociale media twee dingen die opvallen: Het is lange tijd ‘een man in een busje”, wat Harry Potter schrijfster JK Rowling ertoe bracht om te twitteren dat de Daily Mail het woord ‘terrorist’ verkeerd heeft gespeld.

Het tweede wat we zien is cynisme. Een tweet met een verzameling recente Britse voorpagina’s wordt heel veel gedeeld. Cynisme, want op die voorpagina’s schreeuwt de moslimhaat je tegemoet.

En er wordt geklaagd over nepnieuws in grote kranten. In the Daily Mail wordt de moskee waar de aanslag plaatsvond een haatpaleis genoemd. De eenogige radicale sjeik Abu Hamza zou er preken, niet waar, hij is er meer dan tien jaar geleden voor het laatst geweest en hem is de toegang ontzegd.

Dan zijn er nog de Brexitonderhandelingen. Trending topic is vandaag #BREXSHIT. Wat is er aan de hand dat de Britten zo van hun theewater zijn? Dat ze dit soort on-britse termen gaan gebruiken?

Dankzij de Brexit ontstaat er een nieuw fenomeen: grondstoffen worden duurder. Maar in plaats van de prijs omhoog te doen verkleinen fabrikanten de inhoud van hun verpakkingen en de producten zelf. Zo ook met WC papier. Na telling blijken er in een gemiddelde rol 21 velletjes minder papier te zitten! Dat is twee hele rollen minder op een voordeelpak van 16 rollen! De woede is bijna niet te controleren.

Ook andere producten leiden aan ’shrinkflation’ , vanavond een documentaire over dit onderwerp op channel4. Muesli, sportdrankjes, chocoladerepen, allemaal producten waar minder in de verpakking zit voor dezelfde prijs.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.