Het thema dat de Britse verkiezingen vandaag in eerste instantie domineerde was de Brexit. De Britse premier Theresa May wilde een sterker mandaat om de onderhandelingen hierover te voeren in Brussel. Nederlanders in Groot-Britannië leven tussen hoop en vrees, want: mogen ze blijven of moeten ze weg?  

Theresa May wil en kan EU-burgers die nu in Groot-Britannië woonachtig zijn geen garanties geven. Ze zijn simpelweg verworden tot troefkaart voor onderhandelingen tussen de Britten en de Europese Unie. Duizenden verkeren in onzekerheid, ze hebben een leven opgebouwd op het Britse eiland, maar wat als dat leven ineens onder je voeten weggevaagd wordt. 

De uitslag van deze verkiezingen zullen bepalen hoe hard de Britten zich zullen opstellen in de onderhandelingen met Brussel voor de Brexit. De uitslag zal bepalend zijn voor al die mensen die momenteel niet weten of ze mogen blijven of dat ze Groot-Britannië moeten verlaten.

Eén van die mensen is onze ‘eigen’ Martijn Rosdorff, nu nog woonachtig in het Britse Hove nabij Brighton, maar voor hoe lang nog?

Eerder maakte EenVandaag deze reportage over de strubbelingen van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.