Na een nacht vol onderhandelen tussen de EU en Groot-Britannië ligt er een allereerste document van vijftien pagina's over de Brexit. Er liggen nu afspraken. Hoe definitief die zijn, moet nog blijken en alle details moeten nog worden uitgewerkt. Het is een proces dat nog jaren gaat duren, volgens politiek commentator Kees Boonman.

"De Brexit is allang niet meer Brexit. Wat er vandaag is afgesproken is geen Brexit. De politici in de Britse kranten zeggen ‘dit is niet wat we hadden afgesproken, we hebben feitelijk nog allerlei verplichtingen,” aldus Boonman.

Brexit-top

Niemand lijkt dus tevreden, maar er moest iets op papier staan. Volgende week staat er een EU-top op het programma, nu al omgedoopt tot Brexit-top. "Europa heeft Theresa May nu geholpen, omdat het niet anders kon. Men weet nu in elk geval wie het tegenover zich heeft als onderhandelaar," stelt Boonman.

May staat in eigen land al tijden onder druk, wat meespeelt in de besluiten die gemaakt zijn in Europa. "Ze zijn in Europa doodsbang wie er, mocht May struikelen, er dan voor in de plaats komt: 'We kunnen haar nu beter alle credits geven voor het onderhandelingsresultaat'", zegt Kees Boonman over de reden waarom Europa May deze credits geeft.

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) lijkt voorlopig in ieder geval wel tevreden over de uitkomst. "Het toont aan dat de Britten op een nette manier afscheid willen nemen." Concreter werd Zijlstra echter niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.