Volgens premier Rutte en Europarlementariër Guy Verhofstadt kan de schade van de Brexit nog beperkt worden. Verhofstadt, Brexit- vertegenwoordiger voor het Europees Parlement: “Ik ben er van overtuigd dat we een overeenkomst kunnen maken met het Verenigd Koninkrijk dat de negatieve gevolgen zal dempen.” Vandaag stemmen de Europese regeringsleiders over of er voldoende vooruitgang is geboekt in de Brexitonderhandelingen om door te gaan naar de volgende fase.

Lange tijd leek het er steeds meer op dat de Britten nog wel eens de EU zouden kunnen verlaten zonder handelsovereenkomst. Over de economische gevolgen daarvan is de afgelopen maanden vaak gewaarschuwd. Maar sinds de EU en de Britten vorige week met een akkoord kwamen over de eerste fase van de onderhandelingen, lijken de politici in Brussel de toekomst weer zonniger te zien.  Zo ook Guy Verhofstadt: “ik ben ervan overtuigd dat we een overeenkomst kunnen sluiten die veel negatieve gevolgen voor Ierland, Vlaanderen en Nederland zal dempen. Tegelijkertijd is er verdere ontwikkeling nodig. We moeten de eenheidsmarkt verder uitbouwen, dat is de beste manier om een negatief gevolg op te vangen van het uittreden van de Britten.”

VNO-NCW

In oktober verscheen een rapport van de Rabobank dat waarschuwde voor grote schade voor de Nederlandse economie wanneer de Britten de EU verlaten zonder handelsovereenkomst. Directeur Cees Oudshoorn VNO-NCW waarschuwde ondernemers in november in een uitzending van EenVandaag om zich voor te bereiden op het ergste: een uitgang van de Britten zonder ‘deal’.

Maar vorige week presenteerden de Britse premier May en de voorzitter van de Europese Commissie Juncker op de valreep een akkoord over de eerste fase van de onderhandelingen: er waren afspraken gemaakt over de hoogte van de rekening die de Britten  aan de EU moeten betalen, de rechten van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en over de grens met Ierland. Vandaag komen de Europese regeringsleiders bijeen om te beslissen of dat akkoord voldoende is om naar de volgende fase te gaan: de toekomstige handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

‘Zachte’ Brexit

Van de zorgen over grote economische schade na de Brexit is bij Guy Verhofstadt en Mark Rutte weinig te merken. We spreken de twee liberalen bij een lunch net voor de EU-top die gisteren van start ging. "Als er een harde Brexit komt, dan worden Ierland en Nederland zwaar geraakt. Maar waar wij natuurlijk voor knokken is om die schade te beperken,” aldus premier Rutte. Toch berekende de Rabobank dat ook bij een zachte Brexit, waarbij er wel handelsafspraken zijn tussen de EU het VK de Nederlandse economie daardoor op de lange termijn 3% groei op kan inleveren.  “Dan is er mogelijk schade, maar die zal aanzienlijk minder zijn dan een harde Brexit.” Aldus Rutte. Volgens de Rabobank zal de Nederlandse economie bij een harde Brexit met ruim 4% minder groeien tot aan 2030.

Guy Verhofstadt volgt de Brexit-onderhandelingen voor het Europees Parlement omdat het parlement uiteindelijk moet stemmen over de uitkomst ervan.  Hij reageert soms scherp op uitlatingen van Britse politici en wordt in de Britse pers soms gekscherend ‘Mr. Europe’ genoemd.  Hij ziet ook positieve kanten aan de Brexit. “Brexit is eigenlijk een grote schok geweest, maar die heeft twee gevolgen. Aan de ene kant gaat de publieke opinie anders kijken en zeggen: dit willen we niet, hervorm het [de Europese Unie red.], maar laat het niet kapot gaan. En ten tweede is er een grotere eenheid in de Unie.”

Eensgezind

Tot nu toe hebben de 27 overgebleven lidstaten in de unie zich uitzonderlijk eensgezind opgesteld. Het is spannend of dat zo blijft als  er gesproken gaat worden over de toekomstige handelsrelatie, waar elk land zijn eigen belangen heeft. Voor Nederland zijn die belangen enorm. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk onze belangrijkste handelspartner.  “Wij knokken als regering voor het Nederlands belang,” zegt Rutte daarover. “Maar het is juist in het Nederlands belang dat die eenheid van de 27 overeind blijft.”  Rutte noemt onder anderen de visserij, luchtvaart en landbouw als sectoren waarvoor het voor Nederland erg belangrijk is om er goede afspraken met het Verenigd Koninkrijk over te maken.

De onderhandelingen lopen nog tot oktober 2018, dan moet er een akkoord liggen waar alle lidstaten en het Europees Parlement over kunnen stemmen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.