De Europese Unie spreekt weer openlijk over toetreding van nieuwe lidstaten. Zes Balkanlanden worden aangemoedigd om harder dan ooit te werken aan hervormingen, zodat ze misschien in 2025 al kunnen toetreden. Verdere uitbreiding lijkt onlogisch in tijden van de Brexit. Maar groeiende invloed van andere grote spelers als China, Rusland, Turkije en Saoedi-Arabië op de Balkan spelen de EU parten.

“De Westelijke Balkan deelt haar geschiedenis met de EU-lidstaten, en onze boodschap vandaag is dat we ook een gezamenlijke toekomst delen binnen onze Europese Unie.” Dat zei Eurocommissaris Federica Mogherini dinsdag op een persconferentie waar ze een Europese strategie publiceerde om Bosnië, Albanië, Kosovo, Macedonië, Servië en Montenegro toe te kunnen laten tot de EU. “We stellen geen doel, geen deadline, maar toetreden in 2025 is een realistisch perspectief voor de zes landen,” had Mogherini eerder gezegd in het Europees Parlement.

Hoofdpijndossiers: Kosovo, Macedonië, Slovenië en Kroatië

Werk aan de winkel dus voor de Balkanlanden. Want om toe te kunnen treden tot de Europese Unie moet aan economische en politieke voorwaarden voldaan worden. Alle zes de landen voldoen nog niet aan de voorwaarden die de EU stelt, en daarbij komen nog een paar hoofdpijndossiers. Zo wordt Kosovo nog niet erkend door vijf EU-landen, Macedonië moet eerst nog van naam veranderen voordat Griekenland überhaupt zou instemmen met toetreding, en de EU heeft nu al de buik vol van een grensconflict tussen Slovenië en Kroatië. De angst bestaat dat bij toetreding van nog meer Balkanlanden, nog meer van dat soort conflicten worden geïmporteerd.

Een argument om wel naar toetreding van de zes Balkanlanden te streven is dat onder anderen China, Rusland, Turkije en Saoedi-Arabië zich ook mengen in de regio. China investeert bijvoorbeeld volop in bruggen en spoorlijnen in Servië. Saudi-Arabië en Turkije oefenen invloed uit op het grotendeels islamitische Bosnië. Door EU-lidmaatschap in het vooruitzicht te stellen, en de regio te blijven steunen bevordert de EU stabiliteit en houdt het grip op de Balkan die volledig is omringd door EU-landen.

Toetreding tot de EU tot nu toe

De Europese Unie begon ooit in 1952 als de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal met zes landen. Er zijn al zeven uitbreidingen geweest. In 2004 kwamen onder meer Polen, Tsjechië, Slovenië en de Baltische staten erbij.

De 28 huidige lidstaten van de Europese Unie

In 2007 volgende Bulgarije en Roemenië. En het laatste land dat tot nu toe bij de Europese Unie kwam was Kroatië in 2013.

De landen die er volgens EU-commissaris Hahn in 2025 bij zouden kunnen

Brexit: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU

In 2016 deed een geheel nieuw fenomeen zich voor: het Verenigd Koninkrijk besloot als eerste EU-lidstaat ooit om uit de Unie te stappen.

Eén van de redenen voor de Britten om de Unie te verlaten was de grote toestroom van Polen, Roemenen en Bulgaren die door de toetreding tot de EU vrij door Europa mochten reizen en volop naar het VK kwamen om daar werk te zoeken. In West-Europa leeft de vrees dat bij toetreding van nieuwe Oost-Europese landen, er ook nieuwe arbeidsmigranten zullen komen die voor nog lagere lonen willen werken dan de Bulgaren en Roemenen.

De werkloosheid in veel Balkanlanden is hoog. De laatste jaren kwamen onder anderen Albanezen naar Nederland en Duitsland om asiel aan te vragen. Nu mogen Albanezen niet zomaar in Nederland werken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.