Een eerste doorbraak in de Brexit-onderhandelingen zorgen voor opluchting in Brussel. Voorzitter van de Europese Unie Claude Juncker liet weten dat er genoeg vooruitgang is geboekt om door te onderhandelen.

Wat opvalt is dat de doorbraak in Europa, maar ook in Groot Brittannië wordt gevierd als overwinning. Toch kwam daar in Engeland in de loop van de dag verandering in. Met name de betaling van het bedrag van 50 miljard euro viel niet goed bij veel Britten. EenVandaag-verslaggever Vanesse Lamsvelt volgt de Brexit al vanaf het begin en waarschuwt dat we nog niet teveel conclusies aan deze eerste deal moeten verbinden.

Want wat voor Nederland het meest belangrijk is dat is onze onze handelsrelatie verandert door de Brexit. We verdienen nu nog 21 miljard euro per jaar aan die export. De belangen zijn dus groot, bijvoorbeeld voor onze vissers, die veel van hun vis nu nog uit het Engelse deel van de Noordzee halen en bang zijn dat ze er straks niet meer mogen vissen. Het gaat nog wel even duren voordat daar duidelijkheid over komt. Het politieke spel is nu voor een groot deel gespeeld, maar nu komt de praktische uitwerking. Zo moeten duizenden wetten worden herschreven. En dat het geen sinecure was bleek deze week wel tijdens een ondervraging in het Britse parlement waar de verantwoordelijke minister eerlijk toegaf dat er voor het referendum eigenlijk nog door niemand was nagedacht over de gevolgen.

Er is dus kortom nog een hoop werk aan de winkel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.