Monter verliet premier Rutte vanochtend zijn hotel. Op weg naar de tweede dag van de Europese top in Brussel. De Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stond op de agenda. Maar die onderhandelingen strandden vandaag in een status quo.

Harde Brexit

De toch al stroperige gesprekken lopen dus nogmaals vertraging op en het tijdspad van de Brexit is al best ambitieus. In maart 2019 moet er een akkoord zijn. Als dat er niet is, dan wordt het een 'harde' Brexit. Dat betekent dat er een scheiding tot stand komt, zonder dat er handelsverdragen voor de toekomst zijn vastgelegd.

Een dergelijke scheiding is niet bevordelijk voor de handelsrelaties en dus ook niet voor de economie in de Europese Unie. Ook Groot-Brittannië heeft economisch geen baat bij een harde Brexit.

Beslissing

Ondertussen lijken alle betrokken partijen met die onderhandelingen in hun maag te zitten. Guy Verhofstadt is namens het Europese Parlement betrokken is bij het proces en zou graag zien dat het Britse volk de beslissing zou heroverwegen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.