Nederlandse ondernemers moeten zich nu al voorbereiden op het slechtste Brexit scenario en kijken of ze hun handel met Groot Brittannië kunnen missen. Dat zegt algemeen directeur Cees Oudshoorn van VNO-NCW en MKB Nederland tegen televisieprogramma EenVandaag. Volgens Oudshoorn spelen de Britten met vuur in het Brexit-debat en moeten Nederlandse ondernemers serieus rekening houden met een harde Brexit, waarbij er geen handelsovereenkomst komt met de Britten.

Cees Oudshoorn: "We doen er als ondernemersorganisatie alles aan om een harde Brexit te vermijden, maar bereid je voor op het slechtste. Ga na hoe je straks de economische schade zoveel mogelijk kan beperken, door na te gaan of je je handelsstromen kan verleggen.’’

De uitspraak van Oudshoorn is opmerkelijk omdat hij net terug is van een bezoek aan de Britse premier May op Downing Street 10. Hij was daar samen met veertien andere Europese ondernemersorganisaties. Ze waren daar omdat ze zich zorgen maken over de Brexit-onderhandelingen en vrezen dat het gaat eindigen in een harde scheiding. Oudshoorn: "Wij zijn niet voor niets met vijftien ondernemersorganisaties uit heel Europa afgelopen maandag in Downing Street 10 geweest, om deze boodschap over te brengen: dat het vijf voor twaalf is en dat men met vuur speelt.’’

Harde Brexit

De VNO-NCW directeur is ervan overtuigd dat premier May er alles aan zal doen om een harde Brexit te voorkomen. Alleen de vraag is of May wel die macht heeft. Haar positie zo kwetsbaar dat niemand weet hoe lang ze er nog zit. Volgens Oudshoorn zou het heel zorgelijk zijn als May vertrekt: "Als dat zou gebeuren dan tekent dat het onvermogen van de Britse politiek om het Brexit proces in goede banen te leiden en wordt een harde Brexit steeds meer realiteit." Uit cijfers van het CBS blijkt dat een harde Brexit schadelijk zal zijn voor de Nederlandse economie. Zij schatten dat de Nederlandse economie in 2019 en 2020 met 2% groeit. In het geval van een harde Brexit zou die groei volgens het CBS op 0% uitkomen. Oudshoorn: "Nederlanders vragen nu om wat meer loonstijging, als we geen economische groei hebben is dat niet betaalbaar. We hebben 10 jaar gedaan om uit een crisis van 2009 te komen. We hebben die magere jaren gehad, we hopen nu op een aantal vette jaren. En dan zouden we dus door dit soort politiek, in de problemen komen, terwijl dat economisch helemaal niet hoeft."

Nederlandse economie

Een harde Brexit betekent in feite dat er een handelsmuur tussen Groot Brittannië en de Europese Unie komt. Nederland wordt daarbij relatief hard geraakt. Groot Brittannië is onze tweede handelspartner, na Duitsland. We hebben daar 170 miljard euro aan investeringen, we exporteren jaarlijks voor 50 miljard naar Groot Brittannië, wat inkomen genereert voor zo’n 300.000 Nederlandse gezinnen. Oudshoorn: "Ik denk dat veel Nederlanders niet beseffen dat wij zo verbonden zijn met het VK. Veel mensen beseffen nog niet dat een harde Brexit daarom desastreus is voor de Nederlandse economie.’’

Oudshoorn vindt ook dat de politiek zich weer actiever met het Brexit dossier bezig moet gaan houden: "Men is natuurlijk heel lang met zichzelf bezig geweest, we hebben er vrij lang over gedaan om een kabinet te formeren. Begrijpelijk in het versplinterde Nederland, maar nu moet dat weer samenkomen en ook dit vraagstuk moet in de Nederlandse politiek als een van de belangrijkste vraagstukken worden aangepakt.’’

Ultimatum

De Britten en de EU onderhandelen nu ruim een half jaar over het vertrek van Groot-Brittannie uit de EU. De onderhandelingen lopen uitermate stroef, en de EU heeft de Britten een ultimatum gesteld. Als Groot-Brittannië niet voor het eind van volgende week duidelijk heeft aangegeven welke rekening ze willen betalen voor het vertrek en hoe de rechten van EU-burgers in het VK er uit gaan zien, dan wil de EU nog niet praten over het volgende onderwerp: de toekomstige handelsrelatie.

En dat is nu juist waar Nederlandse ondernemers zo graag duidelijkheid over willen. Daarom heeft Oudshoorn er bij premier Theresa May op aangedrongen haast te maken. Oudshoorn heeft ook de belangen voor de Nederlandse vissers benoemd tijdens de bijeenkomst bij de Engelsel premier. 46% van de Nederlandse vis wordt gevangen in Britse wateren. De Britse overheid heeft gedreigd de wateren te zullen sluiten voor Europese vissers.

Wisselgeld

Visser Maarten Drijver vreest dat de visserij wisselgeld wordt in de Brexit-onderhandelingen. Zijn kotter, de TX 38, vist voor 80% in de Britse wateren. Een slechte afloop van de onderhandelingen zou voor Drijvers bedrijf desastreus kunnen zijn. “Ik lig er wel eens wakker van",  Aldus Drijver. “Omdat je de antwoorden en de oplossingen niet hebt. Ik hoop echt dat het verstand een beetje terugkeert in de mensen en dat we die vrijheid binnen Europa, ook al gaat Engeland op zichzelf, ik hoop dat die vrijheid er blijft.” 

Ook voor andere Nederlandse sectoren zou een harde Brexit: een vertrek van de Britten uit de EU zonder handelsovereenkomst, een hard gelag zijn. De handel in voeding, elektrische apparatuur, motorvoertuigen en chemie zal bij een harde Brexit met 5% krimpen becijferde het CPB. De verliezen zullen veroorzaakt worden doordat bij een harde Brexit de invoertarieven en grenscontroles opnieuw ingevoerd zullen worden. Daarom is er de Nederlandse ondernemers alles aan gelegen dat er na de Brexit zo min mogelijk verandert. Theresa May zegt dit ook te willen, en ze wil na de uittreding uit de EU in maart 2019 een overgangsperiode van twee jaar om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar om dat mogelijk te maken moet ze nog wel een aantal hordes nemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.