David Cameron blijft de premier van Groot-Brittannië. Zijn Conservatieven behaalden een absolute meerderheid bij de Britse verkiezingen. 

Tot ieders verbazing werd het geen nek-aan-nekrace en geen gefragmenteerde uitslag. De Conservatives zijn als vanouds de grootste partij. De Labourpartij van Ed Miliband leed een historische nederlaag. De oppositieleider stapt op. De anti-Europese Nigel Farage wist geen zetel te veroveren met zijn UKIP-partij. Hij beloofde eerder al te zullen opstappen bij een dergelijke uitslag. Ook de huidige vicepremier Nick Clegg is opgestapt als leider van de Liberal Democrats.

Het Britse Lagerhuis telt 650 zetels. Een partij heeft dus 326 zetels nodig voor een absolute meerderheid. De Conservatieven behaalden 331 zetels, terwijl Labour bleef steken op 232 zetels.

Over de uitslagen van de verkiezingen en wat deze betekenen voor de toekomst van Groot-Brittannië praten we in Radio EenVandaag met politiek commentator Kees Boonman, Mathieu Segers, hoogleraar Europese Integratie aan de Universiteit Utrecht, en Peter de Waard, economieredacteur bij de Volkskrant en oud-correspondent van Groot-Brittannië.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.