De rechtbank Amsterdam geeft verdachten in het Marengo-proces toch wel toegang tot de gerechtsbunker om hun eigen proces te volgen. Een besluit dat komt na felle kritiek van een groep advocaten, die uit protest niet naar de zitting wilden komen.

Door deze beslissing worden nu zes moordverdachten die fysiek aanwezig willen zijn bij hun zaak op 27 en 28 mei toch vanuit de gevangenis naar de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp gebracht. Het gaat bijvoorbeeld om Mohamed Razzouki, de broer van hoofdverdachte Saïd Razzouki die nog vastzit in Colombia. In verband met de corona-beperkingen mag er trouwens slechts één verdachte tegelijk in De Bunker aanwezig zijn.

In strijd met de wet

In totaal staan 17 moordverdachten terecht in het geruchtmakende liquidatieproces rond drugsbaas Ridouan Taghi. Deze maand worden zogenoemde pro forma-zittingen gehouden. De rechtbank bepaalt dan of verdachten langer in voorlopige hechtenis moeten blijven.

Omdat het om tussentijdse zittingen gaat, besloot de rechtbank eerder dat verdachten alleen via een videoverbinding en dan maximaal een uur bij hun eigen zaak konden inloggen. Maar de advocaten in de zaak vinden dat in strijd met de wet.

'Geen eerlijk proces'

Afgelopen maandag maakte het bekende advocatenkantoor Ficq & Partners via EenVandaag en NRC Handelsblad bekend dat vijf raadslieden uit protest tegen deze coronabeperkingen niet zullen verschijnen in de rechtszaal.

"Dat betekent dat onze stemmen even staken. Dit is geen eerlijk proces. Ik vind het een onvoorstelbare beperking van de mogelijkheden die je als advocaat hebt. En zo kan ik domweg niet werken", zei advocaat Bénédicte Ficq.

Lees ook

'Taghi denkt na of hij naar zitting komt'

Het is een argument waar de rechters blijkbaar gevoelig voor zijn. Opvallend is namelijk dat de rechtbank nu ook in een brief aan de Marengo-advocaten schrijft dat verdachten die alsnog op de tussentijds zittingen willen verschijnen, zich toch nog kunnen aanmelden.

Volgens Inez Weski, raadsvrouw van hoofdverdachte Ridouan Taghi, overweegt haar cliënt nu om tóch naar zijn zitting te komen. "Taghi denkt op dit moment na of hij toch naar de zitting zal komen. We hebben dat samen nog in beraad."

Wel zaken van medeverdachten volgen

Ook op 18 en 19 mei staan er pro-forma zittingen in Marengo gepland, maar op die dagen kunnen verdachten sowieso niet naar De Bunker komen. De rechtbank heeft bovendien besloten dat de advocaten in de Marengo-zaak toch wel de zaken van medeverdachten mogen volgen.

Eerder besloten de rechters nog dat dit niet mogelijk was. Zij stellen bovendien een ruimte beschikbaar waar advocaten tijdens of na de zitting met hun cliënt kunnen overleggen.

Aanschuiven bij een 'gekneveld gesprek'

Ondanks deze versoepelingen, is advocaat Inez Weski niet tevreden over de gang van zaken. "De onderwerpen waar we het tijdens deze zitting over mogen hebben worden alleen maar verder ingeperkt. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Je schuift eigenlijk aan bij een volledig gekneveld gesprek."

In een reactie op Twitter laat het kantoor Ficq en Partners advocaten weten 'kennis te hebben genomen van de bereidheid van de rechtbank om op 28 mei a.s. een pro forma zitting te organiseren in 26Marengo waarbij onze cliënten fysiek aanwezig kunnen zijn'.

Het kantoor geeft bovendien aan dat zij zullen komen naar de zitting. 'Wij zijn voornemens om aanwezig te zijn bij deze zitting om de verdediging op de gebruikelijke en door ons gewenste wijze te voeren'.

Op de normale manier pleiten

Met die laatste opmerking bedoelen de advocaten dat zij op de zitting op de normale manier zullen gaan pleiten. Terwijl de rechtbank juist wil dat de raadslieden ruim van tevoren de pleitnota's inleveren. De rechters willen deze dan kort samenvatten op de zitting.

Maar daar gaan advocaat Ficq en haar collega's dus niet mee akkoord, liet ze maandag al weten in EenVandaag. "Ik wil niet dat de rechtbank bepaalt wat de hoofdpunten zijn uit mijn pleidooi. Dat bepaal ik lekker zelf. Ik wil zelf aan het woord zijn. Ik wil dat de pers dat kan volgen. Ik wil dat de pers naar buiten brengt wat zij belangrijk vinden en niet wat de rechtbank belangrijk vindt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.