Moordverdachten die worden geweigerd in de rechtszaal en advocaten die slechts een deel van de liquidatiezaak kunnen volgen. Raadslieden in het Marengo-proces zijn woedend over coronarestricties van de rechtbank Amsterdam: "Dit is geen eerlijk proces."

Vijf advocaten van het bekende advocatenkantoor Ficq & Partners zullen daarom uit protest niet aanwezig zijn bij een tussentijdse zitting in het geruchtmakende moordproces rond de hoofdverdachten Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. "Dat betekent dat onze stemmen even staken. Dit is in strijd met de wet. Ik vind het een onvoorstelbare beperking van de mogelijkheden die je als advocaat hebt. En zo kan ik domweg niet werken", zegt advocaat Bénédicte Ficq.

Verdachten niet aanwezig bij zitting

De liquidatieverdachten in de zaak Marengo kunnen niet fysiek aanwezig zijn bij de pro-forma zittingen op 18 en 19 mei, zo heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald. Alleen als hun eigen zaak behandeld wordt, mogen ze van de rechters maximaal een uur inbellen via een videoverbinding vanuit de gevangenis. In de wet staat dat verdachten altijd bij hun zaak aanwezig mogen zijn als zij dat willen.

Ridouan Taghi heeft de rechtbank daarom al laten weten geen gebruik te maken van de videoverbinding, zegt zijn advocaat Inez Weski. "Wat heeft dat voor zin? Deze gang van zaken is onvoorstelbaar. Mijn cliënt had al geen vertrouwen meer in een eerlijk proces, door deze beperkingen wordt dat alleen maar slechter."

Pleitnota's worden ingekort

De advocaten zijn ook boos over het feit dat zij niet op een normale manier kunnen pleiten. De rechtbank wil ruim van tevoren de pleitnota's ontvangen en zal deze dan kort samenvatten op de zitting. "Ik wil ook niet dat de rechtbank bepaalt wat de hoofdpunten zijn uit mijn pleidooi. Dat bepaal ik lekker zelf. Ik wil zelf aan het woord zijn. Ik wil dat de pers dat kan volgen. Ik wil dat de pers naar buiten brengt wat zij belangrijk vinden en niet wat de rechtbank belangrijk vindt", zegt Ficq.

De raadslieden kunnen ook de zittingen van medeverdachten veelal niet volgen, ook niet via een livestream. Ook journalisten worden geweigerd en kunnen de zaak online volgen.

Verschillen per rechtbank

In een brief aan de rechtbank schrijven de advocaten van Ficq & Partners dat ze door deze coronamaatregelen van de Amsterdamse rechtbank genoodzaakt niet zullen verschijnen in de rechtszaal: 'Wij achten het zinloos om op deze zittingen namens de cliënten op te treden', is in deze brief te lezen.

Opvallend is dat deze vergaande coronabeperkingen bij een tweede grote strafzaak helemaal niet gelden. Het gaat om de Eris-zaak tegen een groep verdachten die ook in opdracht van Taghi liquidaties zouden hebben gepleegd. De rechtbank Midden-Nederland heeft dat proces heel anders georganiseerd. De verdachten konden daar bijvoorbeeld wel fysiek aanwezig zijn.

Ridouan Taghi

Advocaat Weski laat EenVandaag weten dat zij zich nog gaat beraden of ze naar de zitting komt volgende week. Mogelijk gaat zij toch ter plekke in de rechtbank haar kritiek op de maatregelen uiten. Weski wil hierover nog overleg voeren met Taghi.

In een interview met EenVandaag maakte Weski vorig jaar bekend de verdediging van Taghi neer te leggen, omdat er volgens haar geen sprake was van een eerlijk proces. Maar toen Taghi 2 maanden later werd gearresteerd in Dubai, koos ze ervoor om de toga weer aan te trekken.

De zaak-Marengo

Het Marengo-proces draait om een serie liquidaties, pogingen tot moord en voorbereidingen daartoe. Er staan in totaal zeventien mannen terecht. Ridouan Taghi zou aan het hoofd staan van deze, zoals het OM het noemt, 'geoliede moordmachine'. Zijn vermoedelijke partner Saïd Razzouki werd een paar maanden geleden opgepakt in Colombia en wacht nog op uitlevering.

Lees ook

Het bewijs in de zaak komt onder anderen van kroongetuige Nabil B.: hij legde een zeer gedetailleerde en belastende verklaring van 1500 pagina's af. In ruil daarvoor kreeg hij een halvering van zijn straf. Daarnaast zegt het OM verschillende vertrouwelijke berichten in handen te hebben waaruit zou blijken dat Taghi opdracht gaf voor liquidaties. Het gaat om ontsleutelde PGP-berichten, die via een gekraakte server in handen zijn gekomen van het OM. Taghi uit hierin bedreigingen aan het adres van de kroongetuige, maar ook aan officier van justitie Koos Plooij.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.