Ridouan Taghi komt naar de eerstvolgende zitting in het Marengo-proces. Waarschijnlijk zal hij er ook spreken. Dat zegt zijn advocaat Inez Weski. Haar cliënt is nog niet verhoord. "Opmerkelijk. Dan ben je zo lang op zoek naar hem en stel je geen vraag."

Drie weken zit drugsbaron Ridouan Taghi nu vast, na zijn geruchtmakende arrestatie op 16 december door de politie van Dubai. Inmiddels zit hij in een Nederlandse cel op verdenking van het leiden van een criminele organisatie en het opdracht geven voor een serie liquidaties en een flink aantal mislukte moordaanslagen.

Taghi nog niet verhoord door recherche

Tot zijn eigen verbazing is Taghi nog niet een keer verhoord door de recherche. "Dat is zeer opmerkelijk", zegt advocaat Inez Weski. "Dan ben je zo lang op zoek naar iemand. En dan heb je hem te pakken en dan stel je hem nog geen vraag. Ik kan wel zeggen dat mijn cliënt daar zelf ook verbaasd over is."

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) laat weten niet te kunnen zeggen waarom Ridouan Taghi nog niet is verhoord. "Wij geven nu geen enkel commentaar. Op de zitting eind februari zal de officier van justitie een stand van zaken geven van het onderzoek."

"Volgens mij is hij nog exact zoals hij eruit zag", zegt Inez Weski.

'Hij wil dit proces meemaken'

Op 27 februari is er weer een zogenoemde pro-forma zitting in het liquidatieproces tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en 16 medeverdachten. "Ja, daar zal hij aanwezig zijn", zegt Weski, "Dat heeft ermee te maken dat hij dit proces mee wil maken. Wat er gebeurt en wat er wordt gezegd. Mogelijk gaat hij dan zelf ook wat aangeven aan de rechtbank."

Op de vraag of het uiterlijk van Ridouan Taghi is veranderd, bijvoorbeeld door chirurgische ingrepen, antwoordt Weski: "Volgens mij is hij nog exact zoals hij eruit zag. Daar is niets aan gemanipuleerd. Ik heb dat in ieder geval niet kunnen constateren. Dat kan ik geloof ik wel zeggen."

info

Voortgang rechtszaak tegen Taghi

Op 27 februari gaat het Marengo-proces weer verder, de strafzaak tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Het zal de eerste zitting in de zaak zijn waar Taghi zelf ook bij aanwezig is.

Het Marengo-proces draait om een serie liquidaties, pogingen tot moord en voorbereidingen daartoe. Er staan zeventien mannen terecht. Taghi zou aan het hoofd staan van deze, zoals het OM het noemt, 'geoliede moordmachine'. Alleen Saïd Razzouki is nog voortvluchtig. Kroongetuige Nabil B. legde een zeer belastende verklaring van 1500 pagina's af. In ruil daarvoor krijgt hij een halvering van zijn straf.

Bekentenis in Dubai

Na een ongekende jacht van de politie op een van de meest gevreesde gangsters van Europa, wordt Ridouan Taghi uiteindelijk getraceerd in een luxe villa in Dubai, een rijke oliestaat in de Perzische Golf. Na zijn aanhouding melden verschillende kranten in Dubai dat Taghi meteen een bekentenis zou hebben afgelegd. Inez Weski zegt daarover: "Dat verhaal klopt niet. Daar is geen sprake van. Ik heb daar niets van voorbij zien komen."

Lees ook

Een paar dagen na zijn arrestatie wordt de topcrimineel opgehaald in Dubai door Nederlandse agenten. "De snelheid waarmee dit is gebeurd is verbazingwekkend", aldus Weski. "Ook de manier waarop dit is gebeurd, is verbazingwekkend. Zo niet zorgwekkend."

'Ridouan Taghi zat 3 jaar lang in Dubai'

De precieze reden van zijn razendsnelle komst naar Nederland: Dubai zet Taghi uit als ongewenst vreemdeling, omdat hij met een vals paspoort is binnengekomen. En dat klopt, zo geeft zijn advocaat Inez Weski nu toe: "Ik moet concluderen dat hij op 25 december 2016 is binnen gekomen in Dubai. Onder een andere naam. Onder die naam heeft hij bijvoorbeeld een tijd in een hotel gezeten. Hij is vervolgens in Dubai gebleven. Tot het moment dat hij is gearresteerd."

Toch wordt tijdens de jacht op Ridouan Taghi de laatste tijd ook een andere, bijzondere schuilplaats genoemd. Anonieme politiebronnen beweren in De Telegraaf dat de voortvluchtige drugsbaron regelmatig op het Iraanse jetset-eiland Kish zit. Maar dat verhaal klopt niet, zegt Weski. "Dan ga je denken: waarom Iran? Terwijl het niet waar is. Ik vrees omdat Dubai zo werd geacht mee te werken aan deze arrestatie. Je hebt dan te maken met een staatsvijand die banden heeft met Iran. Een land waarmee Dubai nu niet bepaald op vriendelijke voet staat."

Inez Weski bij de EBI in Vught, de gevangenis waar Ridouan Taghi vastzit
Bron: ANP
Inez Weski bij de EBI in Vught, de gevangenis waar Ridouan Taghi vastzit

Weski is weer advocaat van Taghi

Eerder legde Inez Weski nog de verdediging neer in het liquidatieproces waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Maar sinds zijn aanhouding is ze weer gewoon zijn advocaat. Naast de reeks liquidaties en mislukte moordaanslagen, wordt haar cliënt ook als de opdrachtgever gezien voor de moorden op de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum.

Inez Weski sluit niet uit dat Ridouan Taghi op een gegeven moment gaat reageren op de ernstige beschuldigingen van justitie: "Nou, er zal misschien een moment komen dat er inhoudelijk op bepaalde beschuldigingen zal worden gereageerd. Dat moment sluit ik niet uit. Dat is best mogelijk."

Bekijk hier het hele interview met advocaat Inez Weski over de arrestatie van Ridouan Taghi.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.