De Vegetarische Slager mag niet meedoen met de verkiezing voor beste slager van het jaar. Het bedrijf kreeg van de organisatie te horen dat het ‘geen slagerij’ is.

In eerste instantie werd de Vegetarische Slager wel toegelaten tot de wedstrijd. Dat ging goed: het bedrijf stond fier bovenaan de lijst van genomineerde slagers. “We stonden ver aan kop”, zegt de oprichter van de Vegetarische Slager Jaap Korteweg. “Maar nu is besloten om ons te schrappen. Dat is jammer, denk ik.”

De oprichter van de Vegetarische Slager vindt zelf wel dat zijn bedrijf een slagerij is. “Wij produceren wel vlees: het nieuwe vlees”, zegt hij in een Skype-gesprek. “We hebben ons niet voor niks de Vegetarische Slager genoemd, omdat we de beleving van vlees aan mensen willen laten ervaren, zonder dat er dieren voor nodig zijn.”

‘Verbied vleesnamen voor vegetarische producten’

Het is niet voor het eerst dat het bedrijf onder vuur ligt vanwege de naamkeuze. Vorig jaar zeiden VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders dat ‘vleesnamen’ verboden moeten worden voor producten waar geen dode dieren in zitten.

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) boog zich over de kwestie omdat het bedrijf producten verkocht met namen als ‘kipstuckjes’ en ‘gerookte speckjes’. Uiteindelijk werd besloten dat de productnamen mochten blijven, maar de omschrijving de website moest wel aangepast worden zodat duidelijker was dat het ging om vegetarische etenswaren.

De discussie over vleesvervangers barstte in 2012 ook al los, toen het CDA zich druk maakte over vegetarische etenswaren die ‘burgers’ en ‘schnitzels’ werden genoemd. Het relletje werd op sociale media al snel omgedoopt tot 'schnitzelgate'.

Diervrij vlees

De Tweede Kamer is woensdag ingelicht door producenten over de toekomst van vlees. Het is namelijk mogelijk om vlees in een laboratorium te kweken zonder dat er een dier aan te pas komt. Zulk ‘kweekvlees’ zou mogelijk een oplossing kunnen zijn voor de huidige problemen met vleesproductie zoals dierenleed, mestoverschot, methaanuitstoot en voedselverspilling.

Er zijn wel wat experimenten met de productie van kweekvlees. Maar het kan nog lang duren voordat het in de schappen ligt. Er zijn op dit moment nog geen bedrijven die kweekvlees op grote schaal en betaalbaar kunnen maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.