Productaanduidingen als 'visvrije tonyn', 'kipstuckjes' en 'gerookte speckjes' mag door de Vegetarische Slager niet meer gebruikt worden. Althans, als het aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ligt.

Volgens de NVWA zijn die namen "misleidend en dat is een overtreding van de Warenwet", aldus een woordvoerder. De Vegetarische Slager heeft tot maart volgend jaar de tijd om de productnamen te veranderen. Bij de Vegetarische Slager is met veel verbazing gereageerd. Volgens Niko Koffeman, eigenaar van de Vegetarische Slager is er sprake van een 'politiek gemotiveerde' actie van de vleeslobby. Op Twitter worden er vegelijkingen gemaakt met het fipronil-schandaal en het paardenvlees-schandaal.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Jaco Geurts stelde in 2012 al kamervragenvragen aan demissionair staatssecretaris Bleker over misleidende vegetarische kipspiesjes. Het CDA was van mening dat de naam kipspies de consument misleidt wanneer het niet om kip gaat maar om soja. Ook de VVD heeft begin dit jaar nog kamervragen ingediend. Want, als er geen vlees in worst zit, is het dan nog wel worst? Dat vroegen VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders zich af. 

Duitsland

Ook in Duitsland wordt er over dit thema gesproken. De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt stelde een verbod voor op misleidende termen als 'vegetarische schnitzel'. Benamingen zoals "vegetarische schnitzel en veganistische curryworst" zijn volgens hem misleidend en maken de consument onzeker.

Dick Veerman is blogger en vindt dat de NVWA "echte boeven moet gaan vangen."