Poep op vlees, levende varkens in kokend water en geknoei met controles. De Tweede Kamer is helemaal klaar met wanpraktijken in slachthuizen. Een meerderheid wil dat de minister snel tot actie overgaat: camera’s in slachthuizen, hogere boetes en vleesbedrijven eerder sluiten na misstanden.

Er lijkt geen einde te komen aan de waslijst van misstanden in de vleessector. En daarom is voor een meerderheid in de Tweede Kamer (D66, PVV, GroenLinks, SP, PvdA en PvdD) een veel hardere aanpak richting vleeshandelaren nodig.

Eén daarvan is het invoeren van verplicht cameratoezicht in slachthuizen, als de vleesindustrie hier niet vrijwillig zelf toe te bewegen is.

Overal camera’s ophangen

Esther Ouwehand, Kamerlid voor de Partij van de Dieren, stelt dat de tijd van vrijblijvendheid echt voorbij is. “We zien nog geen resultaten terug van de proef om vrijwillig camera’s op te hangen in slachthuizen, dus wat mij betreft moeten we nu heel snel overgaan tot het verplichten hiervan.”

Volgens Ouwehand moeten deze beelden ook altijd direct opvraagbaar zijn voor de inspectie. “De NVWA moet te allen tijde deze beelden kunnen opvragen en het hele slachtproces moet in beeld worden gebracht. En daarvoor is het uiteraard ook nodig dat de toezichthouder veel meer extra keurders erbij krijgt.”

‘Foute slachthuizen eerder sluiten’

Ook PvdA-Kamerlid William Moorlag vindt dat de minister van Landbouw met veel hardere maatregelen moet komen om de vleesindustrie op te schonen. “Wij willen zo snel mogelijk verplicht camera’s invoeren. Maar daarnaast zijn wij voor veel hogere boetes. En een slachthuis dat een paar keer de fout in gaat, moet veel sneller dicht gegooid kunnen worden.”

Scholing keurders moet beter

IJsbrand Velzeboer, deskundige op het gebied van voedselveiligheid, gelooft niet dat misstanden in slachterijen voorkomen kunnen worden door overal camera’s op te hangen. “Ik denk niet dat cameratoezicht echt zoden aan de dijk gaat zetten. Bovendien kunnen deze beelden weer gewist worden of  op een andere manier gesaboteerd worden.”

De voedselexpert zit veel meer heil in het beter scholen van personeel en keurders. “Het is veel beter om medewerkers goed op te leiden en een chef neer te zetten die echt begrijpt wat ‘ie doet en goed omgaat met zijn medewerkers.

'Er hangen al camera's'

De slachterijen hebben een heel ander verhaal, ze zeggen dat er al lang cameratoezicht is in bijna alle Nederlandse slachthuizen. En de videobeelden kunnen nu al door de toezichthouder NVWA opgevraagd worden als daar reden toe is. Bovendien zeggen de slachthuizen dat het toezicht door de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nu al zeer strikt is.

Dé van de Riet is woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV, een belangenbehartiger van de slachterijen. "Grote slachterijen genieten permanent toezicht, dat wil zeggen dat er niet geproduceerd wordt als er geen ambtenaar van de NVWA aanwezig is. Jaarlijks worden er vele tientallen miljoenen dieren correct geslacht en het aantal keren dat het niet volgens de regels gaat loopt in de tientallen. De praktijk is dat het in de regel goed gaat en dat we moeten kijken om die paar gevallen die niet goed gaan te verbeteren." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.