“Zowel Jos Brech als de vermiste Nederlander Sydny Lute was in de buurt van het plaatsje Colmar. Beiden hielden ervan om alleen in de natuur te zijn. En in beide gevallen doet de politie weinig.” Dat zegt Werner Roef, een Nederlands makelaar in de Franse Vogezen. Werner zocht ooit intensief naar de vermiste Nederlandse jongen Sydny Lute. Hij heeft niet zo veel vertrouwen in de inzet van de Franse politie.  “Men laat het hier een beetje op zijn beloop.”

Gisteren werd bekend dat Jos Brech verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van het jongetje Nicky Verstappen in 1998. Hij is in beeld gekomen, nadat hij in april als vermist was opgegeven en DNA van hem werd meegenomen voor onderzoek. Brech is een zogenoemde bushcrafter en is voor het laatst gezien in de buurt van Colmar in de Vogezen.

Lees ook:

Nooit gevonden

De vermiste Sydny Lute verdween in 2016. Hij kocht een treinkaartje naar het Franse plaatsje Colmar. Er was wel wat kennis bij de Franse autoriteiten over de Nederlandse jongen, maar fanatiek gezocht werd er niet. “Er zijn hier heel veel verdwijningen van mensen en het land is immens groot.”

Sydny Lute werd nooit gevonden en de Nederlandse makelaar is bang dat dat ook niet snel met Jos Brech gebeurt. “Misschien in de winter als hij een vuurtje moet maken, maar je kunt hier echt ongezien blijven.”

Overgeven is veiliger

Sydny Lute is nog steeds vermist, Jos Brech ook en hij wordt bovendien verdacht van betrokkenheid bij moord. Om te kijken of er nu wel actief gezocht wordt naar Jos Brech, heeft de makelaar contact gezocht met z’n oude politiecontacten. “Ik ben vanochtend bij een majoor van de Franse Gendarme in Varen Sur Aller geweest, maar men is gewoon niet op de hoogte.”

En zelfs al zou er een klopjacht komen, dan nog is het gebied heel groot. Er is volgens hem dan ook meer als er een beroep op Jos Brech wordt gedaan: “Een verzoek helpt wellicht: geef je over!”

Volgens Werner Roef is overgave ook veiliger. “Als de Franse politie hem toevallig vindt, heeft hij een groter probleem. Hier schieten ze eerst en stellen daarna pas vragen.”