Een VOC Café, de Coentunnel en de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam liggen steeds vaker onder vuur. Het zijn namen met een verwijzing naar ons koloniale verleden. Grote onzin, vinden ze op Urk. "We zijn een beetje aan het doorslaan."

Hij is geboren en getogen op Urk, raadslid voor het CDA Willem Foppen. En denk je aan dit eiland in Flevoland, dan denk je natuurlijk meteen aan de zilte zee en de visserij. En dat laatste, daar zijn de bewoners van Urk maar wat trots op.

Plaagstoot richting randstad

Deze liefde voor de eigen geschiedenis bracht de gemeenteraad onder aanvoering van de lokale partij Hart voor Urk op het idee om de straatnamen van de nieuwe wijk Schokkerhoek de namen van zeehelden mee te geven.

Lees ook

En mooi meegenomen, deze nieuwe "zeeheldenbuurt" zou meteen een leuke plaagstoot zijn richting de Randstad waar deze helden steeds meer in de taboesfeer lijken te raken.

'Debat beheerst door extreme types'

Ook Foppen steunt de komst van deze 'heldenwijk' van harte en vindt het belangrijk "dat we onze helden blijven eren." Hij snapt maar weinig van alle ophef in steden als Amsterdam. "Ik vind dat de discussie totaal uit de hand de loopt. We willen op Urk graag een tegengeluid laten horen. De grote meerderheid van Nederlanders denkt niet zo extreem. Toch is dat wel de mening die je vaak hoort, die van een kleine club radicale types in de Randstad. "

Lees ook

Dus moet er op Urk plek blijven voor koloniale personen uit het verleden vindt het raadslid."Die mensen uit ons koloniale verleden hebben een heel belangrijke rol gespeeld, het heeft ons land ook verder gebracht. Dat betekent dat deze mensen een plaats hebben in onze geschiedenis. Niemand is in die zin onbevlekt, je moet het natuurlijk ook zien in de context van die tijd."

Zeehelden niet wegmoffelen

Overigens vindt het Urker raadslid niet dat je helemaal geen oog moet hebben voor de zwarte bladzijden uit onze vaderlandse geschiedenis. Het gaat volgens hem om de juiste balans.

"Uiteraard moet je ook oog hebben voor de schaduwkanten van onze historie, maar laten we in vredesnaam ook de zaken een beetje in perspectief zien en vooral ook in die tijd. Dus laten we vermelden wie deze personen waren en ook hun betekenis, maar ook melding maken van een aantal zaken die diegene heeft gedaan die niet door de beugel kunnen."

Lees ook

De lokale politicus denkt dat dit juist het debat op een goede manier kan aanwakkeren. "Als die namen zichtbaar zijn, dan kunnen we er ook over praten. Als we ze wegmoffelen, dan kan er ook geen discussie zijn."

'Intimidatie eigenaar VOC café dieptriest'

Treurig dieptepunt in dit hele debat vindt de Urkse CDA'er het hele gedoe rondom het VOC Café in Amsterdam. Na meerdere serieuze bedreigingen aan het adres van de uitbater van deze kroeg besloot hij de naam aan te passen.

"Op die manier wordt met oneigenlijke middelen, niet de weg van normale democratie, maar door middel van chantage en geweld, hun zin door gedreven. En ik vind het heel triest dat dat in een aantal gevallen gewoon lukt. Ik vind dat eigenlijk een verlies voor de rechtstaat van Nederland."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.