De straatnamen van een geplande nieuwbouwwijk in Urk krijgen de namen van ‘Hollandse zeehelden’. Lokale partij Hart van Urk komt deze week met een motie die unaniem aangenomen is door de Urkse gemeenteraad. Het lijkt erop dat de politiek en de bewoners van Urk zich allemaal kunnen vinden in deze motie.

De afgelopen tijd is er discussie of omstreden figuren uit het koloniale verleden wel een straatnaam verdienen. “Een klein groepje linkse actievoerders probeert onze zeehelden van weleer naar beneden te halen”, vertelt Jan Koffeman. Hij is lid van de lokale partij Hart voor Urk en initiatiefnemer van de motie. Koffeman hekelt de discussie over het koloniale verleden van Nederland.

Is het een verkiezingsstunt of pure vaderlandsliefde?

Als reactie op de hele discussie is er nu dus de motie. “Deze Nederlandse helden hebben zoveel betekend voor ons vaderland en nu wordt er in de media op ze neergekeken. Wij hebben ze juist hoog in het vaandel staan en willen hun juist eren in plaats van wegdenken”, aldus Koffeman.

Oud-PvdA Kamerlid Rien van der Velde ziet dit eerder als een verkiezingsstunt. “Het is wel heel toevallig dat ze juist nu met dit voorstel komen”, zegt Van der Velde die in de gemeente Noordoostpolder fractievoorzitter van de PvdA is. Urk was vroeger een eiland en is door het droogmalen van de Noordoostpolder vastgegroeid aan het vaste land. Voor de inwoners van Urk leeft het eiland gevoel nog steeds. Urk is dan ook de enige plaats op de Noordoostpolder met een zelfstandige gemeente.

Dat linkse partijen geen voet aan de grond krijgen bevestigen de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. De SP, GroenLinks en de PvdA haalden gezamenlijk slechts een kleine 1,1% van de stemmen in Urk. De PVV en de christelijke partijen (ChristenUnie, CDA en SGP) kregen bij elkaar ruim 92% van de stemmen.

Straatnamencommissie is een eenmanscommisie

Het lijkt erop dat de Urkers de motie steunen. Het is duidelijk geen verkiezingsstunt want geen enkele partij in de raad stemde tegen. Officieel beslist de straatnamencommissie over nieuwe straatnamen, maar de kans is klein dat de commissie het plan dwarsboomt. Gerrit Post, die ook lid is van de initiatief nemende partij Hart Voor Urk, is het enige lid in die commissie en heeft al laten weten dat hij zich goed kan vinden in de motie van zijn partijgenoot.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.