Slachtoffers van de gaswinning in Groningen blijken de schadevergoeding die zij ontvangen –deels– weer terug te moeten betalen. Als die vergoeding het inkomen of vermogen verhoogt, kan dat namelijk gevolgen hebben voor de toeslagen van de belastingdienst. Dat ontdekte de SP. 

De vergoeding kan gevolgen hebben voor belastingtoeslagen zoals de zorgtoeslag of het kindgebonden budget. SP-Kamerlid Sandra Beckerman verwijst naar een pagina van de Belastingdienst waarop wordt uitgelegd wat de vergoeding van bevingsschade betekent voor toeslagen. 

Daarop staat dat die vergoeding inderdaad gevolgen kan hebben als daardoor het inkomen of vermogen wordt verhoogd. Het gaat om geld dat in 2018 is uitgekeerd en op 1 januari 2019 nog op de rekening staat.

Gekort op toeslagen

“Stel: je krijgt in september een schadevergoeding”, aldus Beckerman tegen RTV Noord. “Dan kan het heel goed zijn dat je die op 1 januari nog niet hebt besteed. We weten allemaal hoe langzaam het gaat met schadeherstel.” Ze benadrukt dat de vergoeding juist is bedoeld om de schade te herstellen die is veroorzaakt door de gaswinning.

In 2019 zou iemand het uitgekeerde bedrag gewoon moeten betalen aan bijvoorbeeld de aannemer. Maar intussen is diegene al wel gekort op de toeslagen. Eerder werd bekend dat de uitkering voor schadeherstel bij vermogens (het spaargeld) wordt opgeteld.

Belastingdienst met Shell 

Beckerman is ook ziedend over de belastingdeal die Shell, één van de bedrijven die het Gronings gas oppompte, maakte. Volgens het SP-Kamerlid wordt er te weinig rekening gehouden met de Groningers.

“Pas werd bekend dat de dader, Shell, een deal maakte en 7 miljard minder aan belasting hoeft te betalen. Doe dan ook maar een deal voor de gewone Nederlander”, zegt Sandra Beckerman. “Als er stinkende en geheime deals met Shell gemaakt kunnen worden, maak dan een openbare en eerlijke afspraak met Groningers zodat zij niet nog een extra rekening voor hun ellende gepresenteerd krijgen.”

Onzekerheid voor de toekomst

Volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) grijpen de aardbevingen diep in op het dagelijkse leven van de bewoners. “Bewoners worden geconfronteerd met schade aan hun woning en ervaren onzekerheid over de toekomst”, reageert Snel op Kamervragen. “Of er daadwerkelijk belasting is verschuldigd is afhankelijk van de voorwaarden voor de schadevergoeding en de feiten en omstandigheden van de individuele belastingplichtige.” 

Donderdag is er in de Tweede Kamer een debat over gaswinning. Het gaat dan over de gaswet. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.