Koningsdag is een bijzondere dag voor Hanneke en Janny Hoeksema uit Bedum: zij gingen in gesprek met koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Maar niet met een leuke reden. Tijdens het officiële programma in Groningen ging het koningspaar namelijk in gesprek met gedupeerden uit het aardbevingsgebied in Groningen.

Hanneke en Janny wonen in het Groningse aardbevingsgebied en zijn al verschillende keren getroffen door een aardbeving als gevolg van de gaswinning. De 100 jaar oude boerderij waar zij in wonen is dan ook flink beschadigd. Ze hopen dat ze aan Willem-Alexander kunnen uitleggen wat deze problematiek met de burger doet. “Ik hoop dat ik hem dat duidelijk kan maken, dan is mijn missie geslaagd”, aldus Hanneke. 

Anderen gaan niet met de koning in gesprek

Ook de Groninger Bodembeweging, die opkomt op voor de belangen van gedupeerden van de gaswinning, is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Maar zij hebben besloten niet op die uitnodiging in te gaan. Vice-voorzitter Derwin Schorren: “Iedereen moet natuurlijk zelf weten of ze met de koning in gesprek willen, maar wij als organisatie hebben besloten dat niet te doen.” Daarom zit Schorren vandaag niet in Groningen, maar gewoon in zijn huis in Stitswerd. 

Het koningspaar ging in gesprek met gedupeerden uit negen gemeenten uit het aardbevingsgebied. Daarbij was ook de burgemeester van Loppersum, Albert Rodenoog, aanwezig. De bijeenkomst vond plaats op de Grote Markt in Groningen en was onderdeel van het officiële programma.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.