"Je komt verder met waterstof!”, zegt ondernemer Stefan Holthausen, terwijl hij trots naast de tweede Hesla staat. Een omgebouwde Tesla waarbij de batterijen tijdens het rijden worden bijgeladen via een brandstofcel die werkt op waterstof. 

De elektrische auto kon 350 a 400 kilometer rijden onder ideale omstandigheden. Door waterstof toe te voegen haalt de Hesla nu 700 kilometer extra. Het Groningse familiebedrijf in gas, de Holthausen-groep, haalt er eind vorig jaar het wereldnieuws mee. 

Maar de Hesla is slechts het begin van het verhaal. Een klein onderdeel van een grote landelijke visie neergelegd in een plan van de Northern Innovation Board. Een club van ondernemers, instanties en overheden die nadenken over de toekomst van het Noorden van Nederland. 

Onbekende mogelijkheid

Door bevende aarde, woedende Groningers en een strenge klimaatdoelstelling is besloten om te stoppen met het oppompen van aardgas. Maar wat wordt het alternatief? Zowel rijks, provincie en gemeentelijke overheden lijken snelheid te willen maken met het afkoppelen van gas. Vorige week nog laten 40 gemeenten weten versneld over te willen stappen op duurzame energie en stadswarmte. Warmtepomp installaties, zonnepanelen en extra isolatie moeten ervoor zorgen dat we er de komende winters toch warm bij zitten. Maar een huis ombouwen van aardgas naar verwarming met een warmte installatie is kostbaar en ingrijpend voor de woning.

“Is dit dan wel de juiste oplossing?”, vraagt Ad van Wijk zich hardop af. Als hoogleraar toekomstige energiesystemen aan de TU Delft erkent hij dat warmtesystemen zeker een deel van de oplossing zullen zijn. Maar niet voor iedereen. Waterstof ziet hij als een veelbelovende optie. Het gekke is, dat het er maar weinig over gaat. “De mogelijkheden van waterstof zijn gigantisch maar relatief onbekend. Ook ambtenaren weten er weinig van. Het zit niet in het denkpatroon. Maar door het dalen van de prijs van duurzame elektriciteit wordt waterstof nu echt een mogelijkheid.”

Waterstof

Waterstof stroomt niet gratis uit de aardkorst. Het zit gebonden in water maar ook in olie en gas. Het wordt al veel gemaakt uit olie en gas maar hier komt het ongewenste CO2 bij vrij. Gelukkig is er ook een schone manier om waterstof te maken. Door duurzaam opgewekte elektriciteit door water heen te voeren, ontstaat ook waterstofgas.

Door de bouw van vier grote off-shore windmolenparken in de Noordzee, the North Sea Windpower Hub, verwacht Van Wijk de komende jaren een verdere daling van de prijs van duurzaam opgewekte energie. “Dan wordt het plotseling heel interessant om waterstof te maken met duurzame elektriciteit.”  

Transport

Het vervoer van waterstof is ook geen probleem. Met enkele aanpassingen kan dit via het bestaande aardgasnetwerk. Dit netwerk ligt door heel Nederland, ook onder de Noordzee. Sterker nog, Nederland is met Groningen het begin van het aardgassysteem van Europa. “Het is een unieke kans voor Nederland en al helemaal voor de Noordelijke regio", beaamt Stefan Holthausen. 

"In plaats van al onze huizen aan te passen met dure en kwetsbare warmtesystemen, zou je ook kunnen kiezen voor het vervangen van aardgas door waterstofgas. Wij hebben de brander van cv-ketels al omgebouwd. Dan praat je over een half uurtje werk en dan brandt de cv-ketel op schoon waterstofgas. Dat is iets anders dan een warmtesysteem van 30.000 euro.”

Banen 

Met het afkoppelen van het aardgas, komen ook veel banen op de tocht te staan. Naar schatting z’on 30.000 alleen al in de gasindustrie. Door over te schakelen op waterstofgas zouden een groot deel van deze banen behouden kunnen blijven, verwacht Van Wijk.
 

De Groene Waterstofeconomie in Noord-Nederland

info

De organisatie van de Spelen in 2020 heeft aangegeven een netwerk van waterstofleidingen en brandstofcellen aan te leggen. Hiermee worden accommodaties, sportlocaties en horeca an het Olympisch dorp voorzien van elektriciteit en warm water. Japan wil zich op deze manier profileren als het land dat voorop loopt in het gebruik van waterstof. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.