De slogan “(niet) kiezen is een keuze” voor de campagne van de nieuwe donorwet moet per direct van tafel. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Eind september ging een nieuwe overheidscampagne van start om de gevolgen van de nieuwe donorwet onder de aandacht te brengen bij de burgers. Maar nu is er al een golf van kritiek losgebarsten over de kernboodschap hiervan. Met name de slogan “(niet) kiezen is een keuze” is volgens Kamerleden veel te vaag en onduidelijk. Een meerderheid van VVD, PVV, GL en SP wil nu dat deze slogan per direct wordt aangepast.

'Slogan slaat nergens op'

Fleur Agema, Tweede Kamerlid voor de PVV reageert: ”Wij willen een nieuwe slogan, waarbij voor iedereen duidelijk is wat de consequenties zijn van je keuze. Als je niet reageert, dan word je als “geen bezwaar” in het donorregister geregistreerd en ben je dus in principe orgaandonor. Dat moet voor iedere burger helder zijn.”

Ook Corinne Ellemeet, Kamerlid voor Groenlinks maakt korte metten met de nieuwe donorcampagne. “Deze slogan zorgt alleen maar voor verwarring. Het is zo belangrijk dat iedere burger weet wat de nieuwe donorwet inhoudt. Dus onze boodschap aan de minister is heel duidelijk: 'Pas deze slogan aan, zodat duidelijk is waar deze wet voor staat.'"

Slechte communicatie werkt averechts

Naast de mogelijkheid dat deze campagne grote verwarring oplevert, kan een duidelijke communicatiestrategie ook contraproductief uitpakken. En juist mensen misschien wel afschrikken om orgaandonor te worden.

Agema: “Je moet als overheid heel duidelijk communiceren in dit soort gevoelige kwesties. Anders krijgen mensen argwaan over wat je aan het doen bent. En deze boodschap slaat natuurlijk nergens op.”

'Boodschap moet glashelder zijn'

Ook de architect van de nieuwe donorwet, Kamerlid voor D66 Pia Dijkstra laat in een reactie aan EenVandaag weten dat een goede campagne cruciaal is voor het slagen van de nieuwe wet.

Dijkstra: “De wetswijziging zelf staat niet opnieuw ter discussie. Wel is van het belang dat de communicatie van de overheid hierover glashelder moet zijn.”

'We passen boodschap niet aan'

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport laat in een reactie weten de kritiek van de Kamer ter harte te nemen. De minister is echter nog niet van plan de hele campagne over een andere boeg te gooien.

Het kabinet trekt in totaal 20 miljoen euro uit voor de informatiecampagne over de nieuwe donorwet. In 2020 treedt de nieuwe wet in werking. Volgende week debatteert de Kamer opnieuw over de kwestie met de minister.

reactie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijft in een reactie: "Het streven is om iedereen te informeren over de nieuwe donorwet. Daar ligt een enorme uitdaging, want we willen met de communicatie iedere volwassenen in Nederland bereiken. Informeren betekent namelijk nog niet dat de boodschap wordt begrepen. Uitgebreide en zorgvuldige communicatie is dan ook van groot belang, ook over de consequenties van het niet maken van een keuze. Het gevolg hiervan is dat iedereen van 18 jaar en ouder vanaf 1 juli 2020 wordt geregistreerd in het donorregister met geen bezwaar tegen orgaandonatie. Hierbij neem ik de opmerkingen uit de Kamer natuurlijk mee. Voor specifieke doelgroepen (denk aan laaggeletterden, blinden en jongeren) wordt gekeken hoe en welke communicatiemiddelen het beste ingezet kunnen worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.