De nieuwe donorwet die met een krappe meerderheid is aangenomen door de Eerste Kamer zorgt voor uiteenlopende reacties op sociale media. Sommige mensen zijn principieel tegen de nieuwe wet en hebben daarom hun donorschap veranderd. Anderen reageren daar niet-begrijpend op.

Binnen enkele uren na het aannemen van de nieuwe donorwet hebben 24.505 mensen zich volgens het donorregister geregistreerd als niet-donor. Volgens de nieuwe wet wordt iedereen die daar geen bezwaar tegen maakt automatisch geregistreerd als orgaandonor. 

De wetswijziging stemt veel mensen op Twitter tevreden, ze verwachten dat de wet ertoe leidt dat er meer organen beschikbaar komen voor mensen die er één nodig hebben.

Maar er zijn ook Nederlanders die principiële bezwaren hebben tegen de wetswijziging. Bijvoorbeeld omdat ze vinden dat niemand anders mag beslissen over hun lijf.

Bij sommigen zijn de bezwaren zo groot, dat ze hun keuze alvast hebben gewijzigd. Bijna 13.000 mensen hebben hun eerdere registratie vlak na het aannemen van de donorwet gewijzigd. 6.272 van hen zijn voortaan geregistreerd als niet-donor en 5.453 hebben hun keuze veranderd naar 'wel toestemming'. Daarnaast veranderden 1.109 geregistreerden hun keuze naar 'iemand anders beslist'.

Op deze uitspraken wordt door anderen spottend gereageerd

De nieuwe wet gaat naar verwachting pas in 2020 in, en tot die tijd zal er nog veel worden gepraat over de voor- en nadelen van de veranderingen. Maar initiatiefnemer Pia Dijkstra is voorlopig erg blij over het aannemen van haar plan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.