In 2016 werd de donorwet aangenomen door de Tweede Kamer met een nipte meerderheid. Het Opiniepanel peilde toen een bescheiden draagvlak: 52% was vóór. Woensdag, twee weken voordat de wet ter stemming komt in de Eerste Kamer, hebben we dezelfde peiling gehouden. Het draagvlak is nu iets groter: 55% vindt de wet een goed idee, 39% is tegen. 

Voorstanders hebben duidelijke redenen: "Dit gaat mensen op de wachtlijsten helpen en levens redden." En velen melden ons ook: "Als je zelf organen wilt ontvangen, dan moet je ook bereid zijn ze te geven." Tegenstanders zijn bang dat als je geen reactie geeft, je lichaam als het ware de overheid toebehoort. En daar willen ze niets mee te maken hebben. "Ik wil zélf bepalen wat er met mijn lichaam gebeurt en daar op geen enkele wijze toe gedwongen worden", zeggen zij. 

Verdeeldheid in de Tweede Kamer

De Eerste Kamer beslist over enkele weken. Partijen als de VVD, het CDA en GroenLinks spelen daar een belangrijke rol. VVD, de grootste partij in de Eerste Kamer stemde in 2016 in de Tweede Kamer verdeeld. De VVD-kiezers zijn in meerderheid voor, 62%. Het CDA stemde in de Tweede Kamer tegen. 

Bij de PVV zien we vooral tegenstanders van de wet (61%). De voorstanders zitten bij D66 (83%), SP (57%) en PvdA (73%). De Christen Unie is verdeeld: 50% is tegen, 42% is voor.

Aarzeling van GroenLinks

De CDA-kiezers in ons onderzoek zijn diep verdeeld over deze wet: 48% vóór en 44% tegen. En hoewel GroenLinks in 2016 vóór de wet stemde zouden enkele GroenLinks-senatoren nu aarzelen. Hun kiezers doen dat niet. Een overtuigende 78% zegt ‘ja’ tegen deze wet. 

Rapportage onderzoek donorwet

over dit onderzoek
clock 18-01-2018 01:00

Aan het onderzoek, gehouden op 17 januari 2018, deden 27.892 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.