Sinds de donorwet is aangenomen door de Eerste Kamer hebben meer mensen zich in het Donorregister ingeschreven. In totaal zijn nu 6,3 miljoen Nederlanders geregistreerd. 30% van hen geeft aan dat ze bezwaar maken tegen orgaandonatie, dat is een stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen 28% geen toestemming gaf voor orgaandonatie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De nieuwe donorwet die geldt vanaf 2020 houdt in dat iedereen van 18 jaar of ouder in principe orgaandonor is, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Dit kan door jezelf in het Donorregister te registreren als niet-donor of iemand aan te wijzen die hierover mag beslissen na je overlijden. 1,9 miljoen Nederlanders hebben expliciet geen toestemming gegeven voor orgaandonatie, dat is 30 procent van het totaal aantal mensen dat hun keuze heeft geregistreerd. 11 procent laat die keuze over aan een nabestaande en 58 procent geeft aan wél donor te willen zijn.

Hoe hebben inwoners per gemeente zich geregistreerd in het Donorregister? Bekijk het in de kaart hieronder (cookies moeten geaccepteerd zijn om kaart te zien).

Stijging jonge 'nee'-zeggers

Het aantal jongeren dat geen toestemming geeft voor orgaandonatie steeg in een jaar van 4% in 2017 naar 11% in 2018. Bij ouderen is een ander beeld te zien, onder 70-plussers ziet het CBS een kleine daling van geregistreerden die geen toestemming geven. 

Kijk & Lees ook:

Ook regionaal zijn er verschillen te zien. De gemeenten met de hoogste percentages geregistreerde donoren dat toestemming geeft voor orgaandonatie, liggen in Oost-Brabant, de kop van Noord-Holland en Oost-Nederland. In enkele gemeenten bedraagt dit aandeel meer dan 30 procent van de totale bevolking van 12 jaar en ouder. Met name in de Betuwe, in Rotterdam en omgeving en Oost-Groningen zijn relatief meer inwoners die geen toestemming geven voor orgaandonatie.

Zo'n 8,7 miljoen personen van 12 jaar of ouder hebben zich op dit moment niet geregistreerd, dus zullen binnen de nieuwe wet automatisch de vermelding 'geen bezwaar' krijgen in het register. 

Luister & Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.