Hashtag Rutte Faalt was een groot deel van de dag trending. En met hoofdletters. Dankzij geenStijl. Ja, dan weet je dat je in hun ogen echt iets fouts hebt gedaan. Heeft alles te maken met het mogelijk van tafel vegen van het Oekraine-referendum.

Het ging deze week op social media over ouderenzorg, met het manifest van Hugo Borst dat het nu toch echt beter moet worden. Lilian Marijnissen juichte op twitter en Martin van Rijn postte meteen actiefoto’s van de ondertekening van een ouderenzorgcontract met China. Ook ging het deze week over voltooid leven. En het ging over het gevaar voor het onvoltooide leven, oftewel de kinderen.

Schoorsteenpieten

RTL besloot niet meer met de zwarte piet in zee te gaan, maar alleen met de schoorsteenpieten. Halbe Zijlstra waarschuwde voor het in gevaar brengen van het Sinterklaasfeest. In Pauw stelde Sophie Hilbrand een hele logische vraag: Namelijk: wat is het gevaar? Zijlstra had wat moeite met het beantwoorden van deze vraag. Achteraf gaf hij zelf ook toe dat het niet zijn sterkste optreden was. Het ging Zijlstra vooral om het abrupte karakter van de verandering. Want veranderingen moeten geleidelijk worden ingevoerd, gewoon, zoals dat normaal gesproken in de politiek gaat. Deze hele discussie was trouwens totaal overbodig, want Rutte zei vorig jaar nog dat de Zwarte Pietendiscussie geen politieke aangelegenheid is. 

Maar desondanks werd er flink over getwitterd door politici. Jesse Klaver vindt het een dappere stap, Martin Bosma maakt zich vandaag kwaad over het lespakket dat Amsterdamse scholen helpt bij het veranderen van het Sinterklaasfeest. En Geert Wilders? Die twitterde gewoon het volgende sinterklaasgedicht: ‘Verpest het kinderfeest niet, hashtag zwarte piet.’ Prachtig. Frans Weisglas verzucht op twitter: ‘Wat een land, waar meer gesproken wordt over zwarte piet dan over aleppo…’

Grote vraag is welke oer-Hollandse traditie RTL nieuws nu weer gaat verpesten. Eerst prinsjesdag, met het standaard lekken van de miljoenennota, toen de belastingdeal met de koninklijke familie en nu dus het sinterklaasfeest. What’s next? Ganzenborden? Koekhappen?

Inkomensongelijkheid

En dan de inkomensongelijkheid. Nederlandse vrouwen verdienen 32 procent minder dan mannen die hetzelfde werk doen. En dat leidde natuurlijk tot protestacties, bijvoorbeeld door BNR-presentator Petra Grijzen. Die, nadat 68% van haar werkdag was verstreken, midden in haar uitzending, opstapte.

Kamerlid Keklik Yucel liet op twitter weten dat ze het een stoere, terechte en mooie actie vond. En ze kon lekker verwijzen naar haar initiatiefwet gelijke beloning en quotumwet. Inmiddels heeft het CBS getwitterd dat die inkomensongelijkheid slechts 7% bedraagt.

#jesuishenk

Tot slot een hart onder de riem van Henk Kamp en Henk Nijboer. Want deze week is er op social media een dappere poging gedaan om de naam ‘Henk’ in ere te herstellen. Met een foto daarbij van Henk Kamp en de tekst dat Henk ooit een schitterende oud-Hollandse voornaam was, maar dat sinds het verkiezingsprogramma uit 2010 van de PVV de naam steeds minder populair is geworden. Ook baby’s worden steeds minder vaak Henk genoemd. Blijkbaar willen we minder minder minder Henk. Daarom de hashtag jesuishenk. Niet echt een succes helaas, want slechts drie twitteraars hebben die hashtag jesuishenk gebruikt, en ja zij heetten alledrie henk. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.