Nu de pepernoten en chocoladeletters weer in de schappen liggen, is ook de jaarlijks terugkerende discussie rondom Zwarte Piet is weer van start gegaan. De NTR heeft vandaag namelijk een tipje van de sluier opgelicht over de inhoud van het Sinterklaasjournaal. ‘’De bontgekleurde pieten zullen niet meer terugkeren.’’

Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, verklaart in de Telegraaf waarom de gekleurde pieten van vorig jaar toch niet zo’n succes waren. ‘’Achteraf gezien past het toch niet zo binnen de traditie en zag het er niet leuk uit.’’ Hoe de pieten er dit jaar dan wel uit komen te zien, wil Francissen nog niet vertellen. ‘’We gaan voor een soort vijftig tinten grijs’’, aldus de NTR. Wat daarmee precies bedoeld wordt is nog onduidelijk.

Uitspraken vragen om reacties op twitter

Sinds 2013 is de zwartepietendiscussie een terugkerend thema. In dat jaar kwamen er voor het eerst klachten binnen over de kleur van de pieten. Wanneer activist Quinsy Gario zijn standpunt uiteenzette in de talkshow Pauw & Witteman, bereikte de discussie het grote publiek. Het liep zelfs zo hoog op, dat de VN erbij aan te pas kwam. Meerdere alternatieven zijn inmiddels al geopperd: kaas- en stroopwafelpieten, pieten met enkel zwarte vegen op het gezicht, en dus de regenboogpieten. Misschien worden de Zwarte Pieten dit jaar dus wel gewoon weer zwart.