Rapper Typhoon werd gisteravond in zijn woonplaats Zwolle staande gehouden door de politie. Op Instagram reageerde Typhoon op het incident. Hij werd aangehouden wegens zijn huidskleur. Het bleek dus te gaan om etnisch profileren, een vorm van discriminatie op basis van uiterlijk of afkomst.

Deze post verscheen ook op zijn Twitter-pagina en zorgde voor veel ophef. Het bericht werd vele malen geretweet.

Volgens Typhoon is dit, in zijn geval, niet de eerste keer dat er sprake is van etnisch profileren. Het is wel de eerste keer dat hij dit openbaar maakt omdat dit volgens hem “niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de Nederlandse samenleving."

De discussie rondom racisme en etnisch profileren is niet nieuw in Nederland. In de samenleving leeft dit onderwerp volop: de situatie rondom zwarte piet en Sylvana Simons zorgen voor veel ophef.

EenVandaag besteedde gisteren ook al aandacht aan deze ophef. 

  • Het EenVandaag Opiniepanel deed onderzoek over racisme. Lees de uitkomst hier.

De politie heeft een officiële verklaring afgegeven en schrijft dat twee agenten “besloten de bestuurder te controleren omdat ze de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden.”

Volgens de verklaring had dit nooit mogen gebeuren en zal de politie leren van dit incident. Volgens Districtchef Arjan Mengerink kan Typhoon rekenen op excuses van de politie. 

Maar zijn Nederlandse agenten racistisch en maken zij zich schuldig aan etnisch profileren?

Vanmiddag op de radio is voormalig korpschef Martin Sitalsing te gast. Daarnaast Jair Schalwijk, hij geeft cursussen aan jongen over de omgang met politie. In de tv-uitzending een reactie van Gerbrig Klos van Amnesty International.

Mag de politie iemand staande houden op zijn of haar uiterlijk?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. Redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.