Het tentenkamp met vluchtelingen naast het AZC Ter Apel in Groningen wordt groter en groter. Een week geleden werd het kamp opgezet door ongeveer 60 Irakezen. Inmiddels hebben zich daar rond de 200 mensen bij aangemeld en zijn er naast Irakezen ook Somaliers, Iraniers en iemand uit Azerbeidjan. Door de aangroei wordt de situatie in het kamp schrijnender, maar een oplossing voor de asielzoekers is ingewikkelder dan in eerste instantie lijkt.

De vluchtelingen zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar hun land van herkomst. Om uiteenlopende redenen zeggen de asielzoekers niet terug naar hun land te willen. Hoewel IND de landen op veiligheid toetst vinden velen desondanks de thuissituatie te gevaarlijk en vrezen bij terugkomst gedood te worden.

Voor Irak geldt dat het land alleen burgers opneemt die vrijwillig terugkomen. Dat brengt minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel)in een spagaat. Volgens hem zijn de mensen uitgeprocedeerd en heeft hij ze niks meer te bieden. Maar door de Iraakse weigering is terugsturen geen optie en dreigen de mensen illegaal in Nederland te moeten verblijven.

Wat zijn de mogelijkheden van Leers en hoe is het leven in het kamp? EenVandaag verbleef een dag in Ter Apel en filmde de situatie.

Tentenkamp Ter Apel breidt uit

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.