Het was even schrikken afgelopen weekend. Door de hitte was het waterverbruik zo hoog, dat er op sommige plekken niks meer uit de kraan kwam. Om dat te voorkomen, moet het watersysteem om volgens waterschap Vallei en Veluwe en drinkwaterbedrijf Vitens.

Nederland kampt met droogte en de huidige hittegolf zorgt voor een enorme vraag naar water. Waterbedrijven vragen met klem zuinig te zijn met drinkwater. Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf dat 5,8 miljoen huishoudens van water voorziet registreerde afgelopen weekend een record met een vraag van 1,4 miljard liter.

Water vasthouden

"Het hele systeem is nu ingericht op afvoer. Dat moet nu echt anders", zegt Frans ter Naten van het waterschap Vallei en Veluwe. "We hebben nu een nat voorjaar gehad. Dat water is in no time verdwenen, dat mag niet meer gebeuren. Dat water moeten we vasthouden."

Nederland zucht onder de droogte, maar er valt door het jaar heen genoeg. "De ironie is dat er dit jaar meer water valt op jaarbasis dan vorig jaar, maar het valt niet geleidelijk", zegt Frans ter Naten. "Het valt in stortbuien, in één keer." Dat water zijn we meteen kwijt. "Het watersysteem met de sloten en opvang is zo toegerust om dat zo snel mogelijk naar de rivieren en het IJsselmeer af te voeren."

Lees ook

'Het hele systeem is ingericht om droge voeten te houden'

Ook Vitens-directeur Jelle Hennema denkt dat het roer om moet en we de watervoorziening anders in moeten richten. "Het hele systeem is ingericht om droge voeten te houden. Daar hebben we eeuwen over gedaan."

Het veranderende klimaat vraagt een andere aanpak volgens hem. "Met de hete zomers van de laatste jaren, moeten we omdenken en zorgen dat het water langer op het land blijft, in plaats dat het snel wordt afgevoerd." Dat is een verandering voor de lange termijn waar de waterschappen en drinkwaterbedrijven mee aan de slag gaan.

Lees ook

Zuinig zijn met drinkwater: hoe dan?

Tot die tijd moeten we vooral proberen iets zuiniger te zijn met ons drinkwater. Beide heren denken dat dat al kan met kleine aanpassingen in het watergebruik: korter douchen, stoppen met het sproeien van de tuin en het wassen van de auto. Er zijn verschillende manieren om de enorme vraag naar water het hoofd te bieden.

Minister van Nieuwenhuizen heeft inmiddels ook een oproep gedaan. Zij vraagt iedereen om "na te denken als je de kraan open draait."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.