Het aantal meldingen van klokkenluiders is in 2014 sterk gestegen. Dat meld het Adviespunt Klokkenluiders in het jaarverslag. Het gaat om een toename van 20 procent.

Het ging om 390 verzoeken voor advies in 2014 tegen 324 in 2013. Het aantal zaken dat als klokkenluiderszaak werd aangemerkt steeg van 47 naar 56.

Directeur Hannah de Jong noemt dat zowel ‘alarmerend’ als ‘bemoedigend’. ‘Het advies dat wij klokkenluiders geven is immers gericht op het versterken van de positie van de melder, en daarmee op het verkleinen van de kans op benadeling.’

Betere bescherming

Maar de positie van klokkenluiders lijkt nog steeds niet sterk. Veel klokkenluiders geven aan negatieve gevolgen te hebben ondervonden na hun melding, volgens het Adviespunt. ‘Betere juridische bescherming en goede klokkenluidersregelingen binnen organisaties zijn wenselijk’, aldus de Jong.

Richtlijn

In Brussel wordt gewerkt aan een nieuwe Europese richtlijn voor klokkenluiders, maar of deze de positie van klokkenluiders verbetert is de vraag. EenVandaag maakte vorige maand een uitzending over de plannen. Hierin uitte Europarlementariër Dennis de Jong (SP) uitte zijn zorgen, volgens hem is deze richtlijn gevaarlijk.

Ook eerder dit jaar kwam de lastige positie van de klokkenluider naar voren. In maart werd bekend dat de Nationale Ombudsman onderzoek gaat doen naar hoe politie en OM zijn omgegaan met de klokkenluider die misstanden rond het Rotterdamse olieopslagbedrijf Odfjell aan het licht bracht. Hij klaagde over een gebrek aan ondersteuning vanuit het OM.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.