Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar een groot verzwegen methanol-incident bij het in de Botlek gelegen olieopslagbedrijf Odfjell. Ook onderzoekt het OM of medewerkers en oud-medewerkers van Odfjell strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor hun rol tijdens het foutief beladen van een tankwagon met het uiterst giftige, explosieve en brandbare methanol.

Dat zegt Mirjam Mol, officier van justitie in EenVandaag:

'We kijken of individuele medewerkers of leidinggevenden een verwijt kan worden gemaakt.'

Het incident kwam aan het licht in een EenVandaag-uitzending van 30 juli 2013. Het onderzoek kan een tweede strafzaak opleveren voor Odfjell. Officier van justitie Mol: “Dat hangt af van hoe het onderzoek loopt maar dat is zeker mogelijk.” Het OM doet de uitspraak aan de vooravond van het strafproces tegen tankopslagbedrijf Odfjell, dat aanstaande maandag begint.

Verzwegen methanol-incident

Tijdens het onveilig beladen van een tankwagon in oktober 2009,  werden duizenden liters methanol gemorst. Volgens een intern, strikt vertrouwelijk rapport van Odfjell was commerciële druk de reden voor het onveilig laden. Nadat de Milieudienst Rijnmond, DCMR, op de hoogte was gebracht van het incident, deed de dienst onmiddellijk aangifte bij het Openbaar Ministerie. Rik Janssen, verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, noemt het verzwijgen van zo’n groot incident  ‘crimineel gedrag’. Janssen: “De toezichthouders waren niet op de hoogte en zijn bewust om de tuin geleid.”

Recente niet gemelde incidenten door Odfjell

Na de uitzending over het verzwegen incident bij Odfjell, kwamen nog honderden verzwegen incidenten aan het licht. Het Openbaar Ministerie wil tijdens de strafzaak van aanstaande maandag alvast 10 verzwegen incidenten  meenemen tijdens die zitting. Het onderzoek naar het methanol-incident zal nog enige maanden in beslag nemen en kan daardoor niet meegenomen worden in de zaak die maandag dient.

Miljoenenboetes

Het OM denkt  in de strafzaak die maandag 18 en dinsdag 19 november tegen Odfjell dient aan het eisen van ‘miljoenenboetes’. De uiteindelijke eis zou nog aangepast kunnen worden afhankelijk van de feiten die op de zitting voorbij komen. Wel zal recidive van het bedrijf Odfjell een rol spelen in de strafeis.