Onderwijsassistent Stefan P. verschijnt vanmiddag voor het eerst voor de rechter. De 27-jarige inwoner van Huizen wordt verdacht van ontucht met en misbruik van twintig kinderen, voornamelijk met een visuele of verstandelijke handicap.

Redacteur Daan van de Staaij is namens EenVandaaag aanwezig in de rechtzaal. Volg hier de berichtgeving live:

[View the story "Zedenzaak Huizen" on Storify]

In EenVandaag een verslag van de start van het proces. En een reportage over de vraag hoe nieuwe misbruikzaken in de zorg voor kwetsbare kinderen voorkomen kunnen worden. Moet er een zwarte lijst komen van meldingen over kinderhulpverleners die over de schreef zijn gegaan?

Landelijke registratie meldingen en signalen

Met die noodkreet kwam het Blindeninstituut Konklijke Visio afgelopen zaterdag in onze uitzending naar aanleiding van de zaak:

Dit omdat er in 2010 al een ernstige verdenking bestond tegen P., maar hij kon desondanks nog jaren doorwerken met (blinde) kinderen. Scouting Nederland is ook voor een betere uitwisseling en registratie. De organisatie houdt intern al een ‘zwarte’ lijst bij, maar wil die kunnen delen met andere organisaties die met kinderen werken. Nu kan dat niet door privacyregels. Ook de commissie-Samson, die misbruik in jeugdinstellingen waar kinderen door de overheid zijn geplaatst onderzocht, vindt dat de screening en selectie van medewerkers beter moet.

Reacties

In EenVandaag reageren CDA-Kamerlid Mona Keijzer en hoogleraar kinderrechten Marielle Bruning. Ook bestuurder Jan van Hoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland komt aan het woord. Wat is volgens hen de oplossing om (gehandicapte) kinderen in zorginstellingen beter te beschermen?

De zedenzaak tegen Stefan P. blijkt ernstiger dan aanvankelijk werd gedacht. In juni liep hij tegen de lamp en sindsdien is hij volgens justitie steeds meer en uitgebreider misdrijven gaan opbiechten. Justitie verdenkt hem van 12 feiten waarbij sprake was van ontucht en seksueel misbruik, van 2005 tot 2012. Dat zou hebben plaatsgevonden op de blindenschool in Huizen, Scouting Vasanta, een kinderdagverblijf en bij een zorginstelling voor gehandicapten. Ook benaderde hij volgens justitie enkele slachtoffers via ‘grooming’ op internet. Volgens zijn advocaat De Kroon is P. opgelucht dat hij is opgepakt ‘omdat hij een einde wilde maken aan zijn gedrag’.

Gemiste signalen

Al in 2010 was P. als zedenverdachte in beeld. Toen deed de moeder van een 16-jarige jongen van de Scouting aangifte tegen P. omdat haar zoon door hem zou zijn aangerand op zomerkamp. De zedenpolitie deed onderzoek maar dit leidde niet tot een veroordeling bij gebrek aan bewijs. Dezelfde aangifte maakt nu deel uit van de vervolging van P. Zowel bij de Scouting als bij Visio was dit in 2010 al bekend. Beide organisaties zeggen geen mogelijkheden te hebben gehad elkaar goed te informeren, vanwege privacyregels.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.