De misbruikaffaire in Huizen blijkt veel omvangrijker dan tot nu toe gedacht. De 27-jarige onderwijsassistent Stefan P. wordt naast ontucht ook verdacht van seksueel misbruik. Hij maakte zeker twintig slachtoffers, volgens justitie. Hoe kon dit gebeuren binnen de muren van instellingen waar met kwetsbare kinderen wordt gewerkt?

De misdrijven vonden plaats in een blindenschool, een kinderdagverblijf en een instelling voor kinderen met een verstandelijke handicap. De meeste slachtoffers zijn kinderen met een visuele of verstandelijke beperking, tussen de 12 en 16 jaar oud. Het jongste slachtoffer was 3.

De affaire roept opnieuw vragen op over het toezicht en de screening van medewerkers in de hulpverlening aan kinderen. Dat blijkt niet waterdicht. Want er was in 2010 al een ernstig signaal over de verdachte, die desondanks nog jaren ongestoord kon doorwerken in de kinderzorg. Totdat hij in juni tegen de lamp loopt. In EenVandaag een uitgebreide reconstructie.

In de uitzending reageert voor het eerst het instituut voor blinden en slechtzienden Visio op de affaire. De onderwijs – en zorginstelling slaat alarm over het in haar ogen tekortschietende systeem om medewerkers te screenen. Visio wil meer mogelijkheden om meldingen van 'seksueel grensoverschrijdend gedrag; onderling uit te wisselen tussen instellingen. Ook Scouting Nederland komt aan het woord en is het met Visio eens.

Dubbelleven

Hij werkte jarenlang overal waar maar kinderen zijn in Huizen: bij blindenschool Visio, de stichting Philadelphia voor gehandicapte kinderen, Kinderdagverblijf Kasselemai en Scouting Vasanta. De 27-jarige onderwijsassistent Stefan P. uit Huizen. Hij leek de ideale, toegewijde hulpverlener. Totdat hij op 26 juni wordt opgepakt. De zaak komt aan het rollen als een 16-jarige jongen uit Huizen aangifte doet en zegt te zijn aangerand door P. tijdens het uitgaan. Na zijn arrestatie begint hij zaken te bekennen en een groot rechercheteam van 25 rechercheurs start een breed onderzoek.

Strafzaak

Komende dinsdag start in Amsterdam de strafzaak tegen P. Dan moet hij zich voor het eerst in een pro forma zitting verantwoorden voor de zaken die hij allemaal opgebiecht heeft. Justitie verdenkt hem van 12 feiten waarbij sprake was van ontucht en seksueel misbruik, van 2005 tot 2012. Hij zou 20 slachtoffers hebben gemaakt onder de kinderen die waar hij werkte aan hem waren toevertrouwd. En dan misbruikte hij volgens justitie enkele kinderen die hij via ‘grooming’ op internet overhaalde tot een afspraak. Alle betrokken ouders zijn door justitie ingelicht. Volgens zijn advocaat is P. opgelucht dat hij is opgepakt ‘omdat hij een einde wilde maken aan zijn gedrag’.

Gemiste signalen

Maar had de zaak eerder gestopt kunnen worden? Al in 2010 was P. als zedenverdachte in beeld. Toen deed de moeder van een 16-jarige jongen van de Scouting aangifte tegen P. omdat haar zoon door hem zou zijn aangerand op zomerkamp. De zedenpolitie deed onderzoek maar dit leidde niet tot een veroordeling bij gebrek aan bewijs. Dezelfde aangifte maakt nu deel uit van de vervolging van P. Zowel bij de Scouting als bij Visio was dit in 2010 al bekend maar hij kon nog twee jaar doorwerken met kinderen. Beide organisaties zeggen geen mogelijkheden te hebben gehad elkaar goed te informeren, vanwege privacyregels. Achteraf hebben ze spijt dat P. nog langer heeft kunnen doorwerken met kinderen.

Roep om maatregelen: zwarte lijst

De affaire heeft grote beroering veroorzaakt in de hulpverleningssector aan kwetsbare kinderen. Bestuursvoorzitter Marten de Bruine van het Blindeninstituut Visio waarschuwt dat het toezicht en de screening ‘aan de poort’ niet waterdicht is. Hij wil snel veranderingen doorvoeren. Volgens Visio is vooral het probleem dat instellingen en de politie geen informatie kunnen uitwisselen over verdacht gedrag en meldingen. Dat kan alleen als er sprake is van een veroordeling, via de zogeheten Verklaring Omtrent Gedrag. Bestuursvoorzitter Marten de Bruine wil nu dat er een landelijke registratie komt waarin hulpinstellingen onderling, via een beveiligde omgeving, informatie kunnen uitwisselen. “We moeten vermoedens en negatieve signalen aan elkaar kunnen melden. Ook als er nog geen veroordeling is. Nu is dat met teveel juridische restricties omgeven. En dan loop je het risico dat je iets hoort als het al te laat is.” Scouting Nederland valt Visio bij. Ook zij willen een landelijk register waarin organisaties die met kinderen werken meldingen kunnen uitwisselen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.