Richard raakte door corona zijn reuk en smaak kwijt en juist die zintuigen zijn onmisbaar voor een kok. Hij moest zijn passie opgeven en op zoek naar een nieuw beroep. "Puur door corona ben ik mijn baan verloren."

"Ik stond in de keuken en moest mosterdsoep maken. Ik gooide er van alles in, maar had geen idee hoe het smaakte", vertelt hij. Sommige smaken proeft hij nog wel, sommige niet, en andere smaken zijn helemaal veranderd. "Het geeft geen goed gevoel dat ik aan mijn collega moet vragen hoe iets smaakt."

Lees ook

Geld verdienen met reuk en smaak

De 22-jarige Richard Ruijg liep in december het coronavirus op, vlak voor de kerstdagen. "Het is heel apart. Je hoort veel verhalen over reuk- en smaakverlies, maar je denkt, het zal wel meevallen." Daar hoopte hij ook op: met zijn reuk en smaak verdiende hij zijn geld.

Helaas viel het voor Richard niet mee. Na een paar dagen helemaal niks te kunnen ruiken en proeven, kreeg hij langzaam meer reuk en smaak terug. Maar dit zette niet door. Zelfs nu, 5 maanden later, heeft hij er nog veel last van. "Je zelfvertrouwen als kok wordt minder en je begint aan jezelf te twijfelen. De gevolgen zijn groot als je iets verkeerds aan een gast geeft."

Richard Ruijg
Bron: Eigen foto
Richard verloor zijn reuk en smaak door corona

Thuiskomen

De passie voor koken zat er bij Richard al vroeg in. "In de peuterspeelzaal was ik al met pannen in de weer en ook thuis waren ze niet veilig." Hij besloot daarom de koksopleiding te doen en werkte jarenlang als kok in De Stadsherberg Kampen.

"Ik ben daar begonnen als stagiair. Het was de eerste echte horecazaak waar ik heb gewerkt." De stage beviel zo goed, dat Richard bij het restaurant mocht blijven werken. Hij had er zijn plek helemaal gevonden. "Het voelde soms echt alsof je thuiskomt. Je voelde de warmte. Niet alleen van de ovens en gaspitten, maar ook van de mensen. Het was een hele prettige werkomgeving."

Het speelveld verlaten

Nog jarenlang had hij als kok willen doorwerken, maar door corona liep dat dus net even anders. De Stadsherberg heeft het, net als heel veel andere horecabedrijven, ontzettend zwaar tijdens de coronacrisis. Een lange tijd werd het personeel doorbetaald, maar begin dit jaar kwam het water het restaurant toch aan de lippen te staan.

Door een reorganisatie binnen de horecazaak moest ook Richard eraan geloven. Hij verloor zijn baan als kok, net nu corona bijna onder controle lijkt te zijn. Richard: "Het is alsof je net voor de finish het speelveld moet verlaten."

Richard Ruijg
Bron: Eigen foto
Richard moest aan een collega vragen zijn soep te proeven

Geen vervolg

Hij begrijpt volledig dat zijn werkgevers geen andere keuze hadden, maar heeft toch verdriet door de mooie herinneringen die hij met zijn collega's heeft gemaakt. "Het is zuur om op zo'n manier afscheid te moeten nemen. Je bent niet ontslagen door persoonlijke fouten, maar puur door corona."

Van zijn passie maakte hij zijn baan, maar nu kan Richard zijn beroep als kok niet meer uitoefenen zoals hij deed. En dat is balen. "Doordat reuk en smaak nog steeds niet goed zijn bij mij, is een vervolg in de horeca geen mogelijkheid voor mij."

Sociale leven terug

Maar ondanks dat hij zijn passie voor nu moet laten liggen, blijft hij niet bij de pakken neerzitten. Richard vond al snel een nieuwe baan in een magazijn, waar hij zijn reuk en smaak gelukkig niet bij hoeft te gebruiken. "Daar was nog werk vrij en ze hadden met mij te doen."

Hij ziet ook zeker voordelen in zijn carrièreswitch. "De afgelopen jaren heb ik veel moeten opofferen. Je moet bijna elk weekend werken en kunt niet overal bij zijn. Je geeft je sociale leven voor een deel op. Je moet veel verjaardagen afzeggen en bent er bijvoorbeeld ook niet met de kerstdagen." Bij zijn nieuwe baan krijgt Richard meer vrijheid. Hij kan 's avonds sporten, is in de weekenden vrij en kan vaker met vrienden afspreken.

Lees ook

Deur naar horeca op een kier

Of Richard ooit weer als kok aan het werk gaat, weet hij nog niet. "De deur naar de horeca blijft op een kier. Misschien kom ik wel weer terug bij De Stadsherberg. Maar dan moet wel alles weer functioneren voordat ik dat wil. En er moet dan weer werk zijn."

Vooruitkijken vindt Richard lastig, omdat de toekomst zo onzeker is. Dat heeft hij het afgelopen jaar wel gemerkt. "Ik zie het allemaal wel. Ik hoop dat ik op mijn nieuwe werk veel werkplezier mag hebben. Het is een mooie uitdaging. Ik wil gewoon weer genieten van het leven."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.