Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen 7 keer meer kans hebben om op de ic te komen dan hun niet-zwangere leeftijdsgenoten. Maar over het wel of niet nemen van vaccin is discussie: niet iedere zwangere vrouw wil dat.

"Ik wil wel een vaccinatie, maar niet zolang ik nog zwanger ben", zegt Marieke Keijzer. Ze is nu 26 weken zwanger. "Ik let op wat ik eet en drink. Je mag al zoveel niet."

Zwangere vrouwen vaccineren

Deze twijfels onder zwangere vrouwen zijn niet vreemd. In eerste instantie werd het gezonde zwangere vrouwen afgeraden zich te laten vaccineren, omdat de vaccins niet op zwangeren getest waren. Sinds vorige week is dit advies aangepast. Zwangere vrouwen met COVID-19 hebben namelijk een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte.

Het advies is ook aangepast omdat er inmiddels wél gegevens zijn over vaccins bij zwangere vrouwen. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna. Daar zijn geen noemenswaardige bijwerkingen uitgekomen.

Na de zwangerschap

Ondanks de cijfers is Marieke niet echt overtuigd. "Ik heb de cijfers van de groep zwangere vrouwen in de Verenigde Staten gezien, maar die vrouwen zijn nog niet of pas net bevallen. Dus ik vraag mij af wat ze erover kunnen zeggen op langere termijn", zegt Marieke.

Na haar zwangerschap wil ze het vaccin wel hebben. "Tijdens de borstvoeding mag er al meer, behalve alcohol. Dan durf ik het wel aan."

info

Zwangere vrouwen en corona

In totaal hebben 9148 zwangere vrouwen corona gekregen in Nederland, blijkt uit cijfers tot eind april van dit jaar. 36 vrouwen hebben op de intensive care gelegen en 33 op de Obstetrische High Care. Van alle zwangere vrouwen met corona belandde dus 4 procent op de intensive care.

'Ik ben niet bang voor de bijwerkingen'

Anne Meyst is ook zwanger en is geschrokken van het nieuws dat je toch meer risico loopt als je zwanger bent. "Eerst was ik er eigenlijk niet zo mee bezig maar nu denk ik er toch wel meer over na. Al vind ik 2,5 keer zoveel nog best wel meevallen", zegt ze.

Voor Anne is het het wel reden om toch het liefst zo snel mogelijk een vaccin te krijgen. "Ik zou het fijn vinden als ik het krijg. Het risico van corona vind ik groter dan het risico van de bijwerking."

Voorrang geven

Volgens hoogleraar Verloskunde Kitty Bloemenkamp moeten we nog een stap verder gaan. Zij wil juist voorrang voor de zwangere vrouwen bij vaccineren. "Het zou wel helpen als ze al iets naar voren gehaald zouden worden. Vooral nu we weten dat ze toch wat meer risico lopen dan leeftijdsgenoten die niet zwanger zijn."

"Er is tot nog toe weinig aandacht geweest voor zwangere vrouwen in onderzoek naar corona, waardoor er soms informatie ontbreekt. Langzamerhand weten we er meer over, daardoor konden ze ook het vaccinatieadvies aanpassen."

Nog even en het gaat ook in ons land beginnen: de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Maar hoe belandt die prik vanuit een fabriek in het buitenland in jouw arm? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.