Middenin de natuur en gratis vakantievieren: een eigen huisje op een vakantiepark is voor veel mensen een droom. In coronatijd steeg de verkoop enorm, ook aan mensen die op zoek zijn naar rendement. Maar het is niet per se een slimme investering.

Door corona werd een vakantie in eigen land het afgelopen jaar aantrekkelijker en steeg het aantal boekingen bij vakantieparken en campings enorm. Vakantieparken verkochten ook meer huisjes. Volgens de parken een slimme investering. Het verhuren van zo'n huisje levert namelijk geld op, terwijl de rente op spaargeld historisch laag is.

Prijzige hobby

Ook Hans van Dongen kocht een huisje op een vakantiepark van eigenaar Droomparken. "Het huisje zelf kocht ik al in 2019, in november vorig jaar heb ik ook de grond gekocht, die huurde ik eerst", vertelt Hans, die directeur van een aantal muziekscholen is.

"Ik moest nog wel even sparen voor de grond, het is een prijzige hobby." Van Dongen heeft een vakantiewoning van 70 vierkante meter, de maximale grootte voor een recreatiewoning.

Hans
Bron: EenVandaag
Hans is blij met de investering in zijn vakantiehuisje

'Veluwegevoel'

"Het huisje ligt op een van de mooiste plekken van het park, aan het water en met uitzicht over een beekje", zegt Hans.

"We gingen al vaker naar vakantieparken met het gezin en toen ik hier kwam wilde ik er wel een huisje kopen. Het park ligt aan een natuurmeer en je krijgt hier echt het 'Veluwegevoel'. Het is middenin de natuur maar je loopt ook zo naar het dorpje toe."

Prijzen flink gestegen

De gemiddelde verkoopprijs van een vakantiewoning was volgens de meest recente cijfers van makelaarsvereniging NVM 152.000 euro in 2019. Door de toegenomen interesse én krapte op de markt is die prijs in 2020, net als bij gewone woningen, waarschijnlijk flink gestegen.

Maar dat houdt kopers niet tegen. Het gevoel van vrijheid in de natuur is volgens directielid Andries Bruil van EuroParcs Group een van de redenen dat meer mensen een vakantiehuisje kopen. EuroParcs Group heeft 42 parken in Nederland en schat dat het aantal verkochte vakantiewoningen tussen 2019 en 2021 met ruim 20 procent gestegen is.

Lees ook

Alternatief voor sparen of beleggen

"De vraag naar vakantiewoningen stijgt al langer, maar is nog verder aangewakkerd door corona", vertelt Bruil. "Mensen zoeken naar een gevoel van rust en vrijheid en gaan vaker een lang weekend of een midweek weg in eigen land."

Toch koopt niet iedereen een huisje op een vakantiepark om er zelf van te genieten: "De kopers zijn vaak particuliere beleggers. Tussen de 60 en 70 procent koopt de woning als investering en komt er zelf nooit", zegt Bruil. De interesse in 'stenen' komt volgens hem deels door de lage rente. "Mensen willen hun geld laten groeien en zien dit als alternatief voor sparen of beleggen."

Gegarandeerd rendement of zelf verhuren

Particulieren die een huisje kopen bij Droomparken kunnen er zelf gebruik van maken, het volledig laten verhuren of kiezen voor een combinatie van die twee. "Mensen die het huis volledig laten verhuren kunnen kiezen voor een gegarandeerd rendement, maar dat doet minder dan de helft", vertelt Bruil. "Mensen geloven in de markt en willen ook de mogelijkheid hebben om zelf gebruik te maken van hun woning."

Dat is ook het geval bij huiseigenaar Hans van Dongen. "Ik heb de woning in eerste instantie gekocht om er zelf van te genieten, maar toch ook wel als investering op de lange termijn." Hij laat zijn woning verhuren door Droomparken, maar zoekt zelf ook actief naar huurders via websites als Airbnb. "Ik moet het daardoor wel elke dag bijhouden, maar ik vind het leuk om daarmee bezig te zijn."

Lees ook

Tastbaar

"Als je rendement wilt maken is het vaak verstandiger om dat op een andere manier te doen dan te investeren in een vakantiehuisje", zegt Ramón Wernsen, financieel planner bij Vermogensbeheer.nl.

Toch begrijpt hij wel waarom er steeds vaker voor deze vorm van investeren gekozen wordt. "Beleggen in aandelen of obligaties is voor veel mensen abstract, het zijn cijfertjes op een beeldscherm. 'Stenen' zijn tastbaar, je kunt naar je vakantiehuis toe of het verhuren en het is vaak ook een emotionele aankoop."

Spreiden om risico's te vermijden

Maar Wernsen zou het zijn klanten niet snel aanraden om een vakantiehuisje te kopen om rendement te maken. "Om risico's te vermijden moet je zorgen dat je je geld goed spreidt", zegt Wernsen.

"Maar bij een vakantiehuis spreid je niet, je koopt een stapel stenen op één locatie. Als je een multimiljonair bent, die een of twee vakantiehuizen heeft dan is dat prima. Maar als je met veel pijn en moeite 150.000 euro gespaard hebt en voor 100.000 euro een vakantiehuis koopt, dan loop je een groot risico."

Investeren in een vakantiehuis raadt Ramon zijn klanten niet aan
Bron: EenVandaag
Investeren in een vakantiehuis raadt Ramon zijn klanten niet aan

Prijs soms te hoog

Ook worden vakantiehuizen volgens Wernsen soms verkocht voor een hogere prijs dan ze waard zijn, of realiseren mensen zich niet goed welke kosten er nog bijkomen.

"Het is belangrijk om bij een gegarandeerd rendement de kleine lettertjes goed te lezen en je te verdiepen in het park en de locatie. Een hoog rendement krijg je vaak maar voor een bepaalde periode en sommige parken vragen een bijdrage voor het onderhoud van het park."

'Investering om zelf te gebruiken'

Vakantiehuiseigenaar Hans van Dongen zegt dat hij zich bewust is van de risico's. "Ik heb ook wel belegd op de beurs en gehandeld in goud en bitcoin, maar daar heb je geen grip op. Op de inkomsten uit de verhuur heb ik veel meer invloed en ik word echt blij van een goede recensie", zegt hij.

"Het is een investering die ik ook zelf kan gebruiken, en ik kan mijn ouders bijvoorbeeld een weekje vakantie in het huisje cadeau doen. Dat is voor mij echt de meerwaarde."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.