Wereldkampioen Patrick Roest komt er vandaan en ook eerdere toppers als Hein Vergeer: de Krimpenerwaard. Als daar de schaatskoorts toeslaat, dan slaat het hard toe. Zo kan de schaatswinkel van Dave in Haastrecht de click & collect-bestellingen amper aan.

Want even binnen passen is er niet bij: er moet online besteld worden. En dan mag je vervolgens je kant en klare setje schaatsen op komen halen. Een lange rij voor de winkel laat zien dat de liefhebbers zich in de waterrijke Krimpenerwaard niet laten tegenhouden. Zelfs niet in coronatijd. Of misschien wel júist niet.

'Heel Nederland is ontploft'

"Met Dave van Dam, goedemorgen. Via internet besteld? Als we ze op voorraad hebben wel dan lukt het wel. Welke heeft u besteld? Heb ik! Kunt u over 3 uur ophalen! Kunt u lekker schaatsen vanmiddag!"

Als winkeleigenaar Dave van Dam niet aan de telefoon is met een klant, dan haast hij zich wel door de verder lege winkel met een paar dozen met schaatsen. Of hij zit achter de computer de zich alsmaar opstapelende bestellingen te verwerken. "Heel Nederland is ontploft", zegt hij enthousiast en verbaasd tegelijk. "De schaatskoorts heeft echt toegeslagen. Ik lieg niet als ik zeg dat het om honderden bestellingen gaat. We zitten 's nachts tot 4 uur mails te beantwoorden met vragen en op een gegeven moment vallen je ogen dicht."

Hein Vergeer
Bron: EenVandaag
Hein Vergeer hoopt dat de jeugd straks weer op de IJssel schaatst

Grote schaatshistorie

En in de Krimpenerwaard hoeft het maar even te vriezen en mensen willen het ijs op. Het is dan ook geen toeval dat veel schaatskampioenen uit het Hollandse poldergebied komen. Zoals oud-wereldkampioen Hein Vergeer, die ook even een kijkje komt nemen in de winkel van Dave. Hij woont letterlijk om de hoek. "Deze omgeving heeft een hele grote schaatshistorie", zegt hij. "Leo Visser komt uit hetzelfde dorp, mijn persoon dan, Hein Otterspeer, Patrick Roest, dat zijn grote namen."

Dat de schaatsliefde zo diep zit, is wat hem betreft eigenlijk heel logisch. "De Krimpenerwaard is een grote polder met heel veel water, met mooie wielen en mooie riviertjes, de Vlist waar veel mensen van buitenaf komen. Er zijn heel veel toertochten in de omgeving. Het is dus niet zo heel erg vreemd dat hier veel schaatsers vandaan komen."

Lees ook

Moeder van Patrick Roest

Intussen draait de winkel van Dave op volle toeren. En dat kan alleen maar omdat een heel stel mensen uit de buurt bijspringen. "De horecaondernemer hier van Huis den Hoek, die zegt: 'Kan ik je helpen?' En die is nu onderweg naar Viking om een hele partij schaatsen te halen."

Buiten op een kruk worden schaatsen gepast, een dame zit op haar hurken voor de klant. Het is de moeder van wereldkampioen Patrick Roest die bijspringt en het oplopende aantal klanten bedient. "Dat doet ze vaker als het druk is, even bijspringen", zegt Dave.

Schaatskoorts Dave van Dam
Bron: EenVandaag
Ook de moeder van Patrick Roest springt bij om klanten te helpen.

Schaatsen ijsklaar maken

En dat is het eigenlijk ook. Iedereen helpt elkaar, zeker zodra het begint te vriezen. Het is nog fris, zo vroeg op de ochtend, maar de klanten klagen niet. Een meneer die helemaal uit Delft is komen rijden, staat geduldig op zijn schaatsen te wachten. Hij heeft ze gisteren online besteld en kon ze vandaag ophalen.

Wat hij niet ziet is de drukte in de winkel. Er is geen klant binnen, maar het is een gesleep met schaatsen in alle soorten en maten. Een ploegje jongeren is in de werkplaats non-stop bezig met het prepareren van schaatsen: slijpen, ronden, veteren. Alles wat nodig is om zoveel mogelijk schaatsen ijsklaar te krijgen.

Alleen ophalen

"Hierachter is een soort crisiscentrum aan de gang", zegt Dave en wijst met zijn duim naar de werkplaats. "En ik heb net besloten dat we vanaf nu niet meer versturen. Je kan wel bestellen, maar je kan alleen hier ophalen. Voor verderop in het land moeten ze verder kijken, of in de auto stappen. Want we krijgen het gewoon niet meer verstuurd."

"Maar het is super dat het gebeurt voor ons. We verkopen wat we verkopen, we halen wat we kunnen halen." En zeker in coronatijd is het dus heel veel stilstaan geweest, maar nu vooral hollen voor Dave en zijn mensen. "Dat is wel een beetje het spannende van dit vak: het kan vriezen en het kan dooien."

Lees ook

Goed voor de jeugd

Hein Vergeer is intussen blij dat het natuurijs het schaatsen weer een flinke impuls geeft. "De jeugd die we nu hebben, die heeft eigenlijk geen echte winterperiode gehad. 2012 was voor het laatst. Dus wordt het tijd dat er weer een hele nieuwe groep komt die plezier in het schaatsen krijgt waardoor we weer nieuw talent krijgen."

Ook Dave, die ooit als jeugdtrainer talenten als Patrick Roest, Kai Verbij en Jutta Leerdam onder zijn hoede had, is blij met de impuls die het schaatsen geeft aan de jeugd.

Dave van Dam
Bron: EenVandaag
Dave van Dam: "Hierachter is een soort crisiscentrum."

Gevaren op het ijs?

Of het niet gevaarlijk is, dat we richting het weekend het ijs op gaan? "Ik denk dat het qua ijsdikte net kan. Maar dan hangt het er vanaf wat de weerpluim doet. Maar of we het mogen? Ik hoop het, het zou eigenlijk moeten. Maar ik ben bang dat echt georganiseerde tochten echt moeilijk worden in deze tijd. Dat hangt natuurlijk ook af van wat meneer Rutte zegt."

"Er is natuurlijk wel héél veel ijs in Nederland, de meren zijn groot", antwoordt hij op de vraag of er geen chaos komt, dit weekend. "IJsbanen zullen een restrictie van ongeveer 200 mensen hebben, dat is ook zo op een kunstijsbaan. Maar we hopen op een paar nachten echt strenge vorst. En dat zaterdag en zondag de grote meren opengaan. Dan kunnen we wel een hoop Nederlanders kwijt denk ik", zegt hij hoopvol.

Seizoen goed gemaakt

Intussen helpt hij zoveel mogelijk mensen aan nieuwe schaatsen, of zorgt hij dat oude schaatsen geslepen of gerepareerd worden, en dat maakt zijn door corona geteisterde seizoen nog enigszins goed. "Wij doen nu in een paar dagen waar je normaal een paar maanden over doet, om zo'n omzet te realiseren. Dat is voor ons super, absoluut. Fantastisch."

En Hein? Op de vraag of hij nog gaat schaatsen, kijkt hij even naar het ijs van de rivier de Hollandse IJssel achter de winkel van Dave en zegt lachend: "Niet op dit ijs. Maar ik ga het later op de dag even op een plas hierachter proberen." Ook voor een oud-wereldkampioen blijft de roep van natuurijs klinken. Zijn seizoen is hiermee waarschijnlijk ook gelijk goed gemaakt.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.