Extreme kou, gladheid, onbegaanbare wegen en code rood. Jarenlang zag Nederland geen 'echte' winter. Maar afgelopen weekend kwam daar verandering in. En dat zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn, denkt meteoroloog Jordi Huirne.

Ijskoude winterdagen, voor de een zijn ze een nachtmerrie, voor de ander een droom die uitkomt. Meteoroloog Jordi Huirne van Weer.nl wordt ontzettend blij van de huidige weerssituatie. "We hebben 8 jaar geen fatsoenlijke winter gehad. Als de sneeuw dan met bakken naar beneden komt en er een koude golf volgt, dan vind ik dat geweldig", zegt hij. Hij noemt dit een 'uniek moment'. "De nieuwe generatie heeft dit nog nooit meegemaakt."

Warmere winters

Een week geleden was het nog niet te zien op de weerkaart dat dit zou gebeuren, vertelt Huirne. "Er waren natuurlijk wel signalen dat het kouder zou kunnen worden, maar dat het overdag 5 en 's avonds 20 graden zou gaan vriezen, dat had ik nooit verwacht."

Volgens de meteoroloog is het bijzonder, omdat winters in Nederland over het algemeen warmer zijn dan vroeger. "We hebben minder sneeuw en dat geldt ook voor ijs. De echte kou bereikt ons land vaak niet meer door de opwarming van de aarde."

Weerman Jordi Huirne
Bron: EenVandaag
Meteoroloog Jordi Huirne wordt blij van dit weer

Laatste keer ooit?

Dat deze weersomstandigheden uniek zijn is duidelijk: in de vorige eeuw hadden we gemiddeld elke 5 jaar een sneeuwstorm, terwijl dit pas de tweede is in 20 jaar. "We zijn het echt niet meer gewend, het hele land ligt lam van een koude golf met temperaturen van -20."

Misschien is dit zelfs de laatste keer ooit zijn dat we dit meemaken, zegt Huirne. "Het is anders dan een hittegolf, daarvan weten we dat ze toch nog wel komen. Dus ik zou nu genieten van deze winter."

Een groot deel van Nederland werd gisteren wakker onder een dik pak sneeuw. In Wageningen viel er 20 centimeter. Het leidde her en der tot fikse overlast, maar zorgde vooral ook voor sneeuwpret.

Schaatsen en zeerook

Naast een hoop hinder, zorgt het winterse weer ook voor mooie momenten deze week. "We gaan schaatsen. De temperaturen gaan verder dalen. Het blijft vriezen, misschien wel 10 dagen op een rij", zegt de meteoroloog. "Dan kunnen we over een dag of vijf op ondiepe wateren, plassen en vijvers schaatsen. Zolang het maar niet te diep is en een beetje uit de wind."

Hoewel het nog even onzeker blijft, zou het mogelijk zijn om zelfs op diepe wateren te schaatsen als de temperatuur rond de -20 graden wordt. Bij zulke temperaturen staan ons meer mooie dingen te wachten, zegt de weerman. "Als het 's nachts zoveel vriest, gaan we een arctische zeerook zien boven de grote rivieren. Rivieren dampen, doordat het water een stuk warmer is dan de lucht. Dat is iets wat je normaal gesproken in Rusland of Scandinavië ziet."

Lees ook

'Onderschat gevoelstemperatuur niet'

In een groot deel van het land geldt code geel voor gladheid door de sneeuwresten. Rijkswaterstaat maakte eerder al melding van ongevallen en pechgevallen. Verkeersdiensten waarschuwen voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Maar naast de oplettendheid die nodig is in het verkeer, is het ook belangrijk om de gevoelstemperatuur niet te onderschatten.

"Als je te lang in de kou blijft, kun je onderkoeld raken en bevriezingsverschijnselen krijgen. Bij -8 graden kan het door de wind al snel aanvoelen als -15 of -20", zegt Huirne. "Het is dan echt gevaarlijk om onbeschermd naar buiten te gaan. Blijf niet te lang buiten of kleed je heel goed."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.