Zou het dan toch...? Sinds vanmiddag wordt er weer gesproken over een mogelijk NK op natuurijs. Dit is een droom van de Nederlandse marathonschaatsploegen. Zij wachten al meer dan 8 jaar, maar vrezen dat corona roet in het eten strooit.

Via een open brief voerden ze daarom de druk richting de schaatsbond en politiek op en dat lijkt te helpen. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) en het ministerie van VWS zitten vandaag opnieuw aan tafel om te bespreken of er tóch wedstrijden georganiseerd kunnen worden.

In een bubbel

Op dit moment zijn wedstrijden niet toegestaan, omdat marathonschaatsen niet onder de noemer 'topsport' valt. Dat was een domper, maar werd geaccepteerd. Maar met natuurijs op komst zijn er nieuwe omstandigheden. "Het kan gewoon veilig", zegt ploegleider Teun Breedijk van AB Vakwerk schaatsteam en ondertekenaar van de open brief. Hij hoopt dat het kabinet omgaat en de marathons alsnog zal toestaan. "Rutte heeft verstand van regeren. Dat moet 'ie ook doen en dat doet 'ie goed. Laat ons nou dat schaatsen regelen."

Tegelijkertijd wil hij corona niet bagatelliseren. "Maar je hebt het gezien aan de Tour de France, de Vuelta en de Giro: je kunt evenementen veilig organiseren. Ook in Thialf zitten schaatsers in een bubbel."

info

Net als professionele marathonschaatsers, hebben ook de hobbyisten massaal de behoefte om het natuurijs op te gaan als het straks kan. Tegelijkertijd is corona niet verdwenen. Ben jij van plan je schaatsen aan te trekken? Zo doe je het veilig:

  • Blijf dichtbij huis. Zoek vijvers, grachten of sloten in je eigen woonplaats.
  • Ga als het kan naar een lokale natuurijsclub, die hebben via een stappenplan van de KNSB maatregelen getroffen om hun leden en bezoekers coronaproof te laten schaatsen.
  • Vermijd drukke plekken.
  • Houd - net als overal - minimaal anderhalve meter afstand.
  • Houd je aan de avondklok van 21.00 uur.
  • Hoewel niet iedereen het ermee eens is, zijn georganiseerde wedstrijden én toertochten op natuurijs nog altijd verboden, zegt het ministerie van VWS.

(bron: Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond)

'Hier train je voor'

"Dit is zoiets unieks, dat moeten we niet aan ons voorbij laten gaan", zegt marathon- en lange baanschaatser Bob de Vries. "Ik ben al 17 jaar A-rijder, loop op het eind van mijn carrière. Zo koud als die voorspellingen nu zijn, heb ik in mijn leven niet gezien. Dit is waar we al die jaren voor trainen."

Dat de normale competitie niet doorging, accepteerde hij. "Daar hoor je ons niet over. Maar voor de verkiezingen bedenken ze ook wat. Dus hier moet toch ook wat op te vinden zijn."

Lees ook

Elfstedentocht

En nu we het er toch over hebben, qua Elfstedentocht denkt 'ie er precies zo over. In elk geval de wedstrijd met honderd mannen en honderd vrouwen aan de start. "Dat is straks 24 jaar geleden. De Elfsteden-vereniging heeft één taak en dat is die tocht organiseren. "Stel dat het kan, kan ik er niet bij als het niet door zou gaan. Alsof men alleen denkt in problemen."

Ploegleider Teun Breedijk gaat het vooralsnog vooral om de marathons. "Iedereen heeft het altijd over die elfstedentocht, maar er zit nog zoveel voor. Gun ons die wedstrijden op natuurijs, het kriebelt."

Biedt de aanhoudende extreme kou perspectief op een Elfstedentocht? Bekijk hier de NieuwsTrend over dit onderwerp.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.