Al een paar jaar kunnen we niet schaatsen op natuurijs en dat zorgt voor zorgen bij ijsverenigingen. Die worstelen met ledenaantallen en financiën. De Goorse IJsclub bijvoorbeeld, heeft het erg moeilijk. "Wat een troosteloos aangezicht."

Het is voorzitter André Bouma van de Goorse IJsclub die dit zegt, terwijl hij kijkt naar de grote plas met water. Elk jaar wordt aan het einde van de herfst in het Overijsselse Goor een groot grasveld onder water gezet, in de hoop dat de vrieskou doorzet. Maar die vrieskou komt maar niet.

Net niet

Begin januari leek het er even op dat er vorst aan zou komen, maar ook toen zette dat niet door. "Dat is zo teleurstellend, dan denk je: 'Weer net niet'."

Als ook deze winter niet geschaatst kan worden in Goor, is dat een triest record voor de Goorse IJsvereniging. Sinds de oprichting van de club in 1890 is het nog nooit voorgekomen dat er vier seizoenen achter elkaar niet geschaatst kon worden.

'De vereniging bloedt dood'

Bouma maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van de vereniging. Van de 140 leden die de vereniging een paar jaar geleden telde, is nu nog de helft over. Vrijwilligers verliezen enthousiasme: zeven van de tien vrijwilligers zijn inmiddels gestopt. Ook ziet hij weinig toestroom van jeugd. "Als minder jongeren zich bij de vereniging aansluiten, en steeds meer ouderen verdwijnen, dan denk ik dat we op enig moment op moeten houden te bestaan."

Door de ijsloze jaren overstijgen de kosten inmiddels de inkomsten bij de vereniging: de clubkas loopt leeg. De ijsclub probeert zo lang mogelijk bestaansrecht te houden door zuinig te leven. Ook zorgen ze voor iets van inkomsten door het clubhuis te verhuren aan koren. "We hebben zo een goede buffer. We kunnen het financieel gezien nog wel een tijd volhouden. Maar als het zo doorgaat zijn we op een gegeven moment nog maar met een man of dertig over. En wat moet je dan? De vereniging bloedt zo dood."

André Bouma van de Goorse IJsclub
Bron: EenVandaag
André Bouma van de Goorse IJsclub ziet het somber in

Van schaatsvereniging naar wandelbond

Volgens het KNMI waren de winters de afgelopen 10 jaar gemiddeld 0,4 graden warmer dan de 10 jaar daarvoor. IJsvereniging Vinkeveen ziet de toekomst dan ook zonnig in, in de letterlijke betekenis van het woord. Om toekomstbestendig te blijven heeft IJsvereniging Vinkeveen het roer omgegooid: ze zijn gaan wandelen.

"Zo blijven we actief en houden we de vrijwilligers en het publiek om ons heen", vertelt voorzitter Stefano van Schie. Door de georganiseerde wandeltochten is het de vereniging gelukt om hun leden te behouden. Ook zorgt het voor iets aan inkomsten. "Wandelen is een leuk alternatief voor schaatsen en qua gezelligheid sluit het prima aan bij de vereniging. Je merkt dat je zo als vereniging blijft leven. Je blijft in the picture."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.