Het is 8 jaar geleden dat er een NK op natuurijs gereden kon worden. Christijn Groeneveld en Mariska Huisman werden kampioen in 2013 op het Veluwemeer. Ze blikken terug op de overwinning die hun altijd is bijgebleven.

"Het is voor een marathonschaatser het mooiste dat je kunt meemaken." Christijn Groeneveld denkt nog heel vaak terug aan 2013, toen hij als eerste over de finish kwam en Jorrit Bergsma als kampioen opvolgde. In dat jaar werd voor de vijfde keer op rij een kampioenschap gereden op natuurijs, maar na 2013 waren de winters nooit meer streng genoeg. "We waren verwend toen."

Mooiste dat er is

"De sfeer, de omgeving, het natuurijs." Christijn denkt hardop terug aan het moment op het dichtgevroren Veluwemeer, 8 jaar geleden. "Een dag voor de wedstrijd sliepen we in een huisje aan het meer. Ik heb geen oog dichtgegaan die nacht door de spanning. Ik was in vorm en was dus ook wel echt kanshebber. Ik wist dat het mijn dag zou kunnen worden", vertelt hij.

Lees ook

Mariska Huisman stond met teamgenoten op natuurijs in Friesland toen ze hoorde dat het NK Natuurijs die winter door zou gaan. "Ik kreeg een telefoontje: over 2 dagen een NK op natuurijs. Wij waren echt helemaal door het dolle heen op dat ijs toen we het hoorden", vertelt ze. "Het is echt het allermooiste wat er is. Buiten op de sloot, dat is echt puur natuur."

Mariska Huisman
Bron: ANP
Mariska Huisman

Scheuren en wind

De omstandigheden waren zeker niet gemakkelijk in 2013, maar daar zit volgens de kampioenen ook precies de uitdaging. "Er waren veel scheuren en daar moest je omheen schaatsen om niet te vallen", vertelt Christijn. En ook de wind deed niet veel goed. "Er staat altijd veel wind in Nederland. Veel meer dan in bijvoorbeeld in Oostenrijk, dus de omstandigheden waren gewoon veel zwaarder", herinnert hij zich. "Maar ik skeelerde ook veel. Ik kon goed omgaan met riet en zand op het ijs."

"Van te voren check je je schaatsen nog een keer", vertelt Mariska. "Zijn de puntjes wel goed rond? Want als die niet goed rond zijn, dan blijf je hangen in die scheuren."

Christijn op kop op het Veluwemeer
Bron: ANP
Christijn op kop op het Veluwemeer

'Alles ervoor opzij'

Een jaar na het kampioenschap valt Christijn tijdens een training in Inzell. De schaatswereld is geschokt: hij breekt ruggenwervels en verliest het gevoel in zijn benen. Hij kwam tijdelijk in een rolstoel terecht en had ontzettend veel pijn. Nu kan hij niet meer schaatsen. "Maar zelfs bij mij begint het nu met dit weer een beetje te kriebelen."

Bang om hun titel kwijt te raken, zijn Christijn en Mariska niet. Ze willen vooral dat er een nieuw NK komt. "Voor een marathonschaatser is dit de allermooiste periode die je mee kan maken. Dus je zou willen dat er alles aan gedaan wordt om het door te laten gaan", zegt Christijn. Een strikte bubbel vormen, is volgens Mariska voor niemand een probleem. "Iedereen die erbij hoort is gek genoeg om er een paar dagen alles voor opzij te zetten."

Koesteren

Vanmorgen liet het bestuur van de Elfstedentocht weten dat er hoe dan ook geen Elfstedentocht komt door de coronapandemie. Of er wel een nieuw NK komt? Dat weet nog niemand. Wel is zeker dat het voor het eerst sinds 2013 buiten zo hard vriest.

Totdat er een nieuw NK komt, zijn Christijn en Mariska nog altijd de regerend landskampioenen. "Het is een droom die uit is gekomen en die koester ik ook nog steeds. Ik deel het jaarlijks op social media om mensen eraan te herinneren, en mijzelf natuurlijk ook", vertelt Christijn. "Ik ben nog steeds de laatste Nederlands kampioen op natuurijs."

Christijn Groeneveld en Mariska Huisman vertellen over het NK Natuurijs van 8 jaar geleden

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.