Telefoons van cv-monteurs staan roodgloeiend en afspraken zonder spoed worden geannuleerd. Het vriest al dagen in Nederland en dat is voelbaar. Niet alleen buiten door de gevoelstemperatuur, die richting de -10 graden gaat, maar ook in veel woningen.

"Ons personeel dat op de planning zit is alleen maar druk met telefoons beantwoorden en afspraken maken. We willen ruimte maken om mensen in de kou zo snel mogelijk te helpen. De monteurs die normaal gesproken zonnepanelen plaatsen, kunnen nu ook worden ingezet als extra monteurs", zegt Martin Hoekstra, directeur verwarmingsinstallateur ST/Warmte in Nieuwkoop. Het is veel drukker dan normaal.

Uitzonderlijke situatie

Volgens Hoekstra is het uitzonderlijk dat er zoveel meldingen zijn. "We hebben het in Nederland al zo'n drie jaar niet zo koud gehad, dus nu komen alle zwakke punten naar boven. Installaties die al aan vervanging toe waren, maar we zien het nu ook veel bij nieuwbouw."

En ook mensen die hebben geïnvesteerd in een duurzame warmtepomp, komen nu voor verrassingen te staan. "Die hebben een kleinere motor en dus minder capaciteit. Die moet je echt goed instellen, anders kan zo'n pomp de temperatuur niet aan", zegt Hoekstra. Volgens Techniek Nederland is de warmtepomp wel het alternatief voor de toekomst, mits je hem goed hebt ingesteld. "Zelfs bij deze temperaturen."

Lees ook

Ketels vaak al op leeftijd

Volgens Techniek Nederland is het twee tot drie keer drukker bij veel verwarmingsbedrijven. Verloven van medewerkers zijn ook ingetrokken. "We horen vooral dat monteurs cv-ketels op leeftijd tegenkomen, die eigenlijk hun technische levensduur al hebben bereikt. Mensen hebben vaak de neiging om de ketel toch nog een jaar te laten, terwijl het niet meer kan", zegt woordvoerder Dick Reijman.

"Als het dan erg koud wordt, zorgt dat ervoor dat zo'n oude ketel langdurig op vol vermogen wordt aangesproken. En dan begeeft zo'n ketel het. De belangrijke onderdelen gaan kapot", legt hij uit.

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Tip van de expert

"Veel ketels worden weinig of helemaal niet onderhouden, dan is er al 6 of 7 jaar geen onderhoudsmonteur langs geweest."Soms kun je een probleem zelf voorkomen of oplossen.

"Vul de installatie op tijd bij met voldoende cv-water. De waterdruk moet 1,5 á 2 bar zijn. Hoor je tikkende geluiden in de radiatoren in huis? Dan is dit vaak een teken dat er teveel lucht in het cv-systeem aanwezig is. Door deze lucht wordt je woning niet goed warm", zegt de woordvoerder. "Door je cv-ketel te ontluchten kan het water weer ongehinderd door de buizen stromen en overal in huis warmte afgeven. Kleine storingen kun je soms zelf oplossen door gebruik te maken van de resetknop. Raadpleeg daarvoor altijd het onderhoudsboekje van de fabrikant."

Lees ook

Temperatuur moet constant blijven

Niet alleen cv-ketels kunnen het probleem zijn, maar ook mensen met vloerverwarming kunnen problemen ervaren tijdens deze koude dagen. "Dat komt doordat mensen hun thermostaat 's nachts vaak lager zetten. Dan duurt het bij vloerverwarming lang totdat het huis weer op een aangename temperatuur is. Zorg dat de temperatuur constant blijft", zegt Techniek Nederland.

"Ook slecht geïsoleerde woningen hebben meer tijd nodig om een aangename temperatuur te bereiken wanneer de thermostaat 's nachts lager wordt gezet. Er zijn meer opties dan alleen de cv-ketel. Je kunt de cv-ketel ook combineren met een hybride waterpomp. Daarmee bespaar je tot de helft op je aardgasverbruik. De warmtepomp levert voldoende warmte voor de verwarming van de woning. Alleen bij strenge vorst hoeft de cv-ketel nog bij te springen."

Ventilatieroosters

Techniek Nederland raadt mensen aan de thermostaat bij strenge vorst niet lager in te stellen dan 17 graden. En hoewel isolatie goed is, is het belangrijk dat ventilatieroosters nooit worden afgesloten.

"Dat kan levensgevaarlijk zijn door koolmonoxidevorming", zegt de woordvoerder. "Draai bij vorst de radiatoren een beetje open, daarmee voorkom je bevriezing van leidingen, met name in slecht geïsoleerde kamers die ook nog eens pal op de wind staan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.