Het is het stokpaardje van Trump: de florerende economie. Toch lijken niet alle Amerikanen hiervan te profiteren. Zo verloor Robert Morrison na 31 jaar trouwe dienst zijn baan in een fabriek. En dat neemt hij de president persoonlijk kwalijk.

Morrison werkte in de Siemens-fabriek in Burlington in de staat Iowa, tot de fabriek vorig jaar - 3 dagen voor kerst - ineens de deuren sloot. De banen werden verscheept naar Tsjechië en India, ondanks de belofte van president Trump.

Duizend ontslagen

"Ik herinner het moment dat we het slechte nieuws te horen kregen nog als de dag van gisteren," vertelt Robert Morrison als we voor de lege fabriekshal staan waar hij meer dan de helft van zijn leven doorbracht. "De grond zakt dan onder je voeten vandaan. Dit was mijn leven hier."

Als je niet beter weet is het net alsof hier nog gewoon wordt gewerkt aan een van de vele machines: van de personeelsingang tot het grote logo van Siemens op de oprit: alles is nog intact. Maar de parkeerplaatsen zijn leeg en de fabriekshal is verlaten. Alle duizend banen zijn hier van de ene op de andere dag verdwenen.

De Siemens-fabriek waar Robert 31 jaar lang werkte
Bron: EenVandaag
De Siemens-fabriek waar Robert 31 jaar lang werkte

Loze beloftes

En dat neemt Robert Morisson zijn president persoonlijk kwalijk. "President Trump voerde campagne hier in Burlington en beloofde toen dat hij ervoor zou zorgen dat de banen terug zouden komen. Die belofte heeft hij gebroken. Het is een leugen."

Morrison maakt zich niet alleen zorgen over zijn eigen situatie, maar over het hele land. "Deze fabriek staat voor veel meer. In het hele land verdwijnen banen van de gewone Amerikaanse arbeider."

Lees ook

'De banen zijn verplaatst naar India'

In de 30 jaar dat hij hier werkte wist Robert meerdere overnames te overleven. Maar nu is het doek definitief gevallen. "Het is niet dat mijn baan niet meer bestaat. Mijn baan is gewoon verplaatst naar het buitenland. We waren kansloos in de competitie met landen zoals India en Tsjechië waar de lonen veel lager zijn."

En dat doet hem zichtbaar pijn. "Dit bedrijf betekende heel veel voor de gemeenschap hier, ik hoopte dat mijn kleinkinderen hier ooit zouden kunnen gaan werken. Maar nu vrees ik voor hun toekomst hier in Burlington. Is er straks nog wel fatsoenlijk werk voor mijn kleinzoons?" vraagt Morisson zich af.

Oproep aan Trump: 'Help ons'

Hij besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en richtte zich samen met zijn collega's direct tot de president: "U heeft gezegd dat wij onze baan niet zouden verliezen, help ons, doe iets." Maar president Trump greep niet in.

De fabriek in Burlington sloot voorgoed de deuren. "Dat kan ik niet begrijpen. Hij zei altijd dat hij niet zou toelaten dat Amerikaanse arbeiders hun baan zouden verliezen. Dat er geen banen meer zouden worden verplaatst naar landen met een lager loon. Niet zo lang hij president was."

Lees ook

'Hij heeft niemand in deze regio geholpen'

Aankomende maandag zijn er in de staat Iowa - waar Morrison woont - de allereerste voorverkiezingen. Maar president Trump hoeft niet te rekenen op zijn steun. "Trump heeft ons een belofte gedaan. En nu is mijn baan in Tsjechië. En die van mijn vrienden in India," zegt Morrison.

Hij voorspelt dat Trump het weleens lastig gaat krijgen in deze plek die eerder zo massaal voor hem stemde: "Ik snap niet waarom mensen hem nog steunen, hij heeft niemand in deze regio geholpen. Er verdwijnen alleen banen, er komt niks bij."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.