Met nog een half jaar te gaan tot de verkiezingen is het erop of eronder voor Trump. Corona maakte een abrupt einde aan zijn grootste wapenfeit: de florerende economie. Normaal ben je dan als president in grote problemen, maar geldt dit ook voor Trump?

Gaat het goed met de economie, dan is de kans dat een zittende president nog een termijn in het Witte Huis weet te bemachtigen heel erg groot. De economie zit er - in tegenstelling tot de peilingen - niet vaak naast. Van de afgelopen zeven keer dat het land in recessie zat, slaagden slechts twee presidenten erin om herkozen te worden. Zo werden onder andere Herbert Hoover, Jimmy Carter en George Bush sr. allemaal weggestemd in tijden van slechte economische vooruitzichten.

Make America Great Again

Voor Donald Trump is de economie altijd het stokpaardje van zijn campagne geweest. De belofte van een handelsoorlog met China en het terughalen van banen naar Amerikaanse bodem bezorgden hem de overwinning in 2016.

Zijn boodschap: Make America Great Again. En ook voor de herverkiezingscampagne van Trump lag de focus maar op een ding: de economie.

Amerika-specialist Simone Tukker vertelt waarom Donald Trump ondanks de recessie toch kans maakt herkozen te worden.

Record werklozen

Tot een paar weken geleden braken de Amerikaanse beurzen nog records en was de werkloosheid nog nooit zo laag. Maar van dat alles is nu maar weinig over. De werkloosheid is gestegen naar een record: een op de vijf Amerikanen verloor hun baan.

Het aantal werklozen dat een uitkering heeft aangevraagd is daarmee opgelopen naar meer dan 30 miljoen. In de meest pessimistische scenario's wordt zelfs uitgegaan van dezelfde werkloosheidcijfers als tijdens de Grote Depressie.

Lees ook

Restaurants, bars en sportscholen weer open

Maar ook ten tijde van corona lijkt deze boodschap niet gewijzigd. "Trump benadert dit als zakenman en dat draagt hij ook uit," zegt econoom Michael Weber, verbonden aan de Universiteit van Chicago. "Zijn motto voor de herverkiezing is dan ook onveranderd: de economie staat op een."

Trump is er alles aan gelegen om de economie snel weer op gang te brengen. Het Witte Huis zet dan ook vol in op het loslaten van veel coronamaatregelen. Dit tegen het advies in van de medische experts. In verschillende Amerikaanse staten neemt het aantal besmettingen namelijk nog steeds toe. Toch openen tegelijkertijd restaurants, bars, sportscholen en schoonheidssalon hier weer de deuren.

Loyaal aan Trump

De coronacrisis lijkt voorlopig geen effect te hebben op de populariteitscijfers van de president. Zijn aanhangers zijn loyaal en de Republikeinse kiezers zijn nog altijd tevreden over hoe hij het doet. Ook kiezers die de pijn letterlijk in hun portemonnee voelen, rekenen dit president Trump niet aan.

Een van is Aaron Schatz, een vierdegeneratie boer die samen met zijn vrouw een melkveebedrijf runt in een afgelegen dorpje in de staat Iowa. Schatz stemde eerder op Obama maar koos in 2016 voor Trump omdat hij het land de verkeerde kant op zag gaan.

Lees ook

'Trump krijgt ons hier uit'

Zijn bedrijf maakte de afgelopen tijd een verlies van ruim 40.000 dollar vanwege de kelderende melkprijs. En het ergste is nog niet achter de rug: Schatz verwacht dat dit bedrag nog verder zal oplopen. "Ik maak me helemaal geen zorgen om ziek te worden, wij boeren weten als geen ander wat social distancing is, maar ik maak me wel zorgen over de economie", vertelt Schatz.

Ondanks de verliezen blijft de boer loyaal aan Trump. "Ik denk dat Trump de economie er beter bovenop kan helpen dan welke president dan ook. Hij is altijd voor een sterke economie gaan staan. Ik denk dat zodra deze pandemie onder controle is dat hij de beste man is om de economie ook weer uit het slop te halen."

Stad versus platteland

Ook econoom Michael Weber gelooft niet dat het nu al een verloren zaak is voor president Trump. "Op het eerste gezicht zou je kunnen stellen dat het lastig gaat worden voor Trump om herkozen te worden. Dit omdat zijn grootste trofee, de florerende economie, als een pudding in elkaar is gezakt.

Maar als je wat meer inzoomt op de cijfers zie je toch dat de impact van deze pandemie tot nu toe vooral sterk te voelen is geweest in staten waar kiezers wonen die 4 jaar geleden niet massaal op Trump hebben gestemd, zoals bijvoorbeeld New York", zegt Weber. "Als je kijkt naar het platteland, wat echt de ruggengraat is geweest voor de overwinning van Trump in 2016, dan zie je dat deze staten voorlopig weinig merken van corona."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.