Veel mensen hebben plezier tijdens een middagje karten met vrienden, maar de sport kan ook een opstap zijn naar een carrière in de Formule 1. Max Verstappen begon al jong met racen op kartbanen. Op die circuits wordt nu de nieuwe generatie gescout.

"Ik wil beter dan Max Verstappen worden!", roept een van de jonge talentjes enthousiast. Om een racelicentie te kunnen krijgen, moeten hij en zijn leeftijdsgenootjes eerst hun kartdiploma halen, en dat kan op de kartbaan in Lelystad.

Drukker dankzij Max

Een van de moeders naast de baan vertelt dat haar zoon er al vroeg bij was. "Op vakantie in Monaco zag hij voor het eerst een kartbaan. Hij was 5 en wilde daarna graag op karten. Dat was nog voordat Max Verstappen zo populair werd. Sindsdien is het hier veel drukker geworden."

Directeur Maarten van Wesenbeeck van de Nationale Autosport Federatie (KNAF) is er blij mee: dankzij de successen van Max Verstappen krijgt het karten een flinke impuls. Steeds meer rijders nemen een wedstrijdlicentie in de sport waar racers het in kleine vierwielige eenzitsvoertuigen tegen elkaar opnemen. "Iedereen wil de nieuwe Max zijn", zegt Van Wesenbeeck.

Lees ook

Karten als basis voor de autosport

Als je ervan droomt Formule 1-coureur te worden, kan je niet om het karten heen. Naast Verstappen, die al op zijn vierde op de kartbaan rondreed, is ook voormalig testrijder Giedo van der Garde in de sport begonnen. En de Formule 1 is niet de enige klasse waar karten de basis voor vormt. Het is ook de belangrijkste opleidingsbasis voor andere takken van de autosport.

Om te zorgen dat er over een aantal jaar voldoende talent is om de fakkel van Max over te nemen, is het volgens Maarten van Wesenbeeck belangrijk om uit die nieuwe aanwas nu al talenten te pikken.

Max Verstappen in 2017
Bron: AFP
Zoveel succes als Max Verstappen willen alle talentjes wel behalen.

Beginnen op je zesde

De Verstappens van de toekomst worden daarom nu gescout op kartbanen, zoals in Lelystad. De jongste coureurs kunnen al vanaf hun zesde een wedstrijdlicentie krijgen. "Dat is wel jong, maar op je twaalfde beginnen in de autosport is echt relatief laat", benadrukt Van Wesenbeeck.

Om een toprijder te worden, moet je volgens hem over een aantal belangrijke eigenschappen beschikken. Zo moet je als rijder fysiek en metaal in topconditie zijn, niet te lang zijn en goed om kunnen gaan met de media. Dat laatste is belangrijk om sponsors te kunnen overtuigen. Die zijn nodig om te sport te bekostigen. Ook is het van belang om tijdens de hele race scherp te kunnen blijven, om fouten te voorkomen.

Talentenprogramma helpt ook andere autosportklassen

De KNAF wil dat er geen talent verloren gaat, en daarom zette het een programma op dat talenten naar de top moet brengen. Ook Verstappen en Van der Garde zijn afkomstig uit dit talentenprogramma, net als het 18-jarige toptalent Rinus van Kalmthout. Hij is sinds dit jaar actief in het Amerikaanse Indy Lights toernooi. Deze klasse is het voorportaal van de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1, de IndyCar. Andere rijders zijn doorgestroomd naar klassen zoals de rally.

Wie weet komen de jonge talentjes van deze racedag daar ook ooit terecht. Voor nu halen ze in elk geval hun kartdiploma. "En over 20 jaar weten we of vandaag zijn vruchten gaat afwerpen." zegt Maarten van Wesenbeeck.

Tv-reportage: Race-jonkies op de kartbaan willen allemaal de nieuwe Max worden

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.